Nagy vihar

2024.05.24. 11:23

A Kozák–Csipes-csata nem csak a gyúrószobában dúl

Kozák Danuta szörnyű vádakat fogalmazott meg és hozott nyilvánosságra Csipes Ferenccel szemben csütörtök reggel, aminek a hátterében nem csak személyes konfliktus állhat. A hatszoros olimpiai bajnoknő állítása szerint a sportág legendája nem csupán részeges, hanem vegzálja is a versenyzőket. A nyílt támadást az egykor szebb napokat látott magyar női kajak válságos helyzete generálta, a hatszoros olimpiai bajnoknőt korábbi nevelőedzője és versenytársai is együttérzésükről biztosították.

MW

Kozák Danuta

Forrás: Nemzeti Sport

Fotó: Árvai Károly

A magyar sportban az elmúlt években láttunk, hallottunk már furcsa dolgokat, de hogy olimpiai bajnok egy másik olimpiai bajnokot ilyen szavakkal tiporjon a sárba, arra talán még nem volt példa. Csütörtök reggel szinte felrobbant az internet Kozák Danuta Facebook-bejegyzése után, amelyben éles szavakkal bírálta a sportág legendáját, a Budapesti Honvéd, azon belül Csipes Tamara és Gazsó Dorka edzőjét, Csipes Ferencet – olvasható a Magyar Nemzet oldalán. A vallomás sokként érte a magyar sport szélesebb közönségét. 

20220527-60-tum
Csipes Ferenc
Fotó: Tumbász Hédi / Forrás: Nemzeti Sport

Kemény szavak Csipes Ferencről

„Pont olyan mint egy aluljáróban egy sokadig lepukkant, suttyó alkesz” – Kozák Danuta a Facebook-bejegyzésében így jellemzi, majd meg is nevezi Csipes Ferencet. A magyar edző olimpiai és nyolcszoros világbajnok, a sportág legendája, a mai napig sokak idolja. Alapvetően tisztelet övezi, nem csupán a lányát, Csipes Tamarát készíti fel, a női négyes olimpiai bajnoki címe 2012-ben, 2016-ban és 2021-ben is jelentős részben az ő munkáját dicséri – írta meg a Magyar Nemzet. Csipes szakmai tudását közvetve Kozák Danuta is elismerte azzal, hogy Csipes Tamarával egy hajóban indult el K-2 500-on az első hazai versenyen, az úgynevezett tájékoztatón. Ám Kozák Danuta bejegyzése szerint a közelmúltban a dolgok hirtelen nagyon megváltoztak.
„Csipes Ferenc kb. 3 hete bomlasztja és idegeli a tájékoztatót megnyert csapathajók versenyzőit, beleértve a sajátjait és a saját lányát is” – írja posztjában a 37 éves klasszis.

Kozák Danuta bejegyzésére sok komment érkezett, több a kajak-kenu világából. Kozák és Szabó Gabriella nevelőedzője, Agócs Mihály az első között reagált az esetre, s később három korábbi világbajnoki női kajakos, Patyi Melinda, Bóta Kinga, Benedek Dalma is csatlakozott mellé – írta meg a Magyar Nemzet.

Természetesen a Magyar Kajak-Kenu Szövetség is reagált az esetre, azonnali hatállyal felfüggesztette Csipes Ferencet és eljárást indított ellene. A Magyar Olimpiai Bizottság és sportállamtitkárság közös közleményben az eset kivizsgálását kéri, de azt is megjegyzi, korábban Kozáktól nem futott be panasz Csipes Ferenc ellen. Adódik a kérdés, hogy miért pont most fogant meg a klasszis sportolóban, hogy leleplezze edzőjét?

Kenyérharc állhat a háttérben

A magyar női kajakosok az elmúlt két évben kudarcot kudarcra halmoztak a világversenyeken. A tavalyi vb-n a lehetséges hat kvótából csak négyet szereztek meg, azt is úgy, hogy a kvartett történelmi mélypontként csupán hetedik lett. Az állami támogatások jövőbeni elosztása pont attól függ, hogy miként szerepelnek a magyar kajak-kenusok Párizsban. Ami korábban szintén elképzelhetetlen volt, annak mára már szomorú realitása van: a magyar női kajak négyes nem tekinthető a szám favoritjának – írta meg az Origo

Két hét múlva válogató. Indulni fogok egyesben, párosban és négyesben is (az más kérdés, hogy ez után a poszt után ki fog mögém ülni vagy inkább állni). Reális vagyok 37 évesen, két év kihagyás után, két gyerekkel egyesben nem fogok nyerni

– támasztotta alá Kozák Danuta nyilatkozata az olimpiai éremesélyeket illető félelmeket. A bántalmazási ügy rettenetes, de a háttérben ott húzódik meg az őrületes kenyérharc is. Kozák Danuta valószínűleg nem azért fektetett be annyi energiát a második visszatérésbe, hogy az ne térüljön meg. S erről nyilván nemcsak ő, hanem a férje is így gondolkodik

Ha Csipes Ferenc felfüggesztését helybenhagyják, a Magyar Kajak-kenu Szövetség aligha dönthet másként, mint hogy Kozák Danuta férjére, Somogyi Bélára bízza a négyes felkészítését, Csipes Tamara és Gazsó Dorka sem tehet mást, mint hogy aláveti magát Somogyi programjának. A magyar női szakág helyzete ettől nem változik meg. Sőt, az a veszély fenyegeti, hogy a nemzeti csapat végképp darabokra hullik szét. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában