Apák napja

2024.06.16. 12:05

Hornung Ágnes: családbarát intézkedések erősítik az apa-gyermek kapcsolatot

Magyarország kormánya számos intézkedéssel erősíti az apák szerepét a családokban, mivel aktív jelenlétük a gyermekek fejlődésére, érzelmi jólétére, valamint a családok harmonikus működésére is pozitívan hat – írta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Emlékeztetett: június harmadik vasárnapja apák napja, amikor mindazokat a férfiakat ünnepeljük, akik nap mint nap fáradhatatlanul dolgoznak családjukért, és példát mutatnak gyermekeiknek.

Magyarországon évről évre többen ünneplik az apák napját, amely lehetőséget ad az irántuk való tisztelet, elismerés és hála kifejezésére. Az édesapák szerepe és felelőssége a család biztonságának, boldogságának megteremtésében és a gyermeknevelésben ugyanúgy fontos, mint az édesanyáké – mutatott rá az államtitkár.

Mint írta, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) kutatásai szerint napjainkban a legtöbb édesapa részt vesz a gyermeknevelésben, ami a gyermekek testi-lelki fejlődésére és a családok harmonikus működésére is pozitívan hat. A felmérések azt mutatják, hogy azokban a családokban, ahol az apák jelentősen kiveszik a részüket a gyermeknevelésből, a gyermekek érzelmi és szociális fejlődése általában kiegyensúlyozottabb, illetve szorosabb apa-gyermek kapcsolat alakul ki. Az apaság pozitívan hat a férfiak életminőségére is. Kopp Mária professzor asszony kutatása is megállapította, hogy azoknak az édesapáknak, akik gyermekükkel szoros kapcsolatot ápolnak, és kiveszik a részüket a gyermekek neveléséből és gondozásából, több mint négyszer nagyobb esélyük van a hosszabb életre. Ezért is gyakran hangoztatta: „Pelenkázz, tovább élsz!” – fogalmazott az államtitkár.

Hornung Ágnes hangsúlyozta: a magyar kormány számos intézkedést hozott annak érdekében, hogy támogassa és erősítse az apák szerepét a családokban. Magyarországon az édesapák is igényelhetik a gyermekgondozási díjat (gyed), a gyermekgondozást segítő ellátást (gyes), a gyermeknevelési támogatást (gyet), valamint élhetnek a gyed extra lehetőségével is.

A közleményben kitért arra is, hogy a gyermekgondozási ellátást igénybe vevő fiatal édesapák részére egyúttal a diákhitel visszafizetése is könnyebbé válik, mivel ők is kérhetik a törlesztési kötelezettség szüneteltetését. Az édesapák a család döntése alapján jogosultak lehetnek a családi pótlék, illetve a gyermekek után járó családi adó- és járulékkedvezmény igénybevételére is. A kormány döntése értelmében 2023-tól kezdve az apaszabadság mértéke öt napról tíz napra emelkedett, amelyet a gyermek születését követő két hónapon belül az apa kérésének megfelelő időpontban, legfeljebb két részletben kell kiadni.

Az apák éves szabadsága a gyermekek születésétől növekszik, egy gyermek után évente plusz két napra, két gyermek után plusz négy napra, kettőnél több gyermek esetén pedig plusz hét napra jogosultak, és ha munkaviszonyuk minimum egy éve fennáll, a gyermek hároméves koráig a 44 napos szülői szabadságra is igényt tarthatnak. Ezen felül 2023-tól minden dolgozó szülő – ha munkaviszonya legalább fél éve fennáll – gyermeke nyolcéves koráig kérheti a munkavégzési hely és a munkarend módosítását, valamint a távmunkavégzésben, illetve részmunkaidőben való foglalkoztatását – sorolta az intézkedéseket az államtitkár.

Köszönet minden gondoskodó apának, nevelőapának, nagyapának és dédapának, akik mindig ott állnak a családjuk mellett! Isten éltesse őket!

– fogalmazott Hornung Ágnes.

64 ezer apa neveli együtt élő társ nélkül a gyerekeit

Az utóbbi évtizedben jelentősen nőtt az egyedülálló apák száma Magyarországon: a felmérések szerint 64 ezer apa neveli együtt élő társ nélkül gyerekeit – közölte az Egyszülős Központ az MTI-vel.

A közlemény szerint a 2022-es népszámlálás szerint 341 ezer olyan család él Magyarországon, amelyből hiányzik az egyik szülő.

A számok alapján az egyszülős családok 19 százalékában az apa neveli a gyerekeket, miközben egy évtizeddel korábban ez csak 13  százalék – azaz 44 ezer apa – volt – tették hozzá.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy – bár a feladatok ugyanazok, bármelyik szülő nevelje is a gyerekeket – az egyedülálló édesapák általában több segítséget kapnak a környezetüktől, a társadalom megértőbb és támogatóbb az  esetükben – írták, hozzátéve, hogy ez valószínűleg annak tudható be, hogy a gyereknevelést, a családfenntartást még mindig inkább női feladatnak tartja a társadalom.

Magyarországon a lakosság közel 9 százaléka, vagyis 831 ezer ember él egyszülős családban – jelezték.

Budapesten két helyen – Pesten és Budán – működnek egyszülős központok, amelyek vidéki és határon túli hálózatot is működtetnek.

Az első, pesti Egyszülős Központ 2018 májusában nyílt, hogy gyakorlati segítséget és közösséget nyújtson azoknak a családoknak, amelyekből hiányzik az egyik szülő.

Az elmúlt években a központok több mint 70 féle szolgáltatásukkal több mint 30 000 egyszülős családot értek el – áll a közleményben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában