Mérföldkő

2024.01.11. 10:00

Először készít közösen tévéfilmet a Nemzeti Filmintézet és az MTVA

Várhatóan az év második felében tűzik műsorra a televízióban Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című színművének tévéfilmes adaptációját, amely a Nemzeti Filmintézet (NFI) és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) első koprodukciója – mondta el az MTI-nek Lajos Tamás producer a forgatás helyszínén rendezett szerdai sajtóeseményen.

MW

Tóth Auguszta, Udvaros Dorottya és Blaskó Péter (b-j) színművészek a Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című színművéből készült tévéfilm forgatásán a ráckeresztúri Pázmándy–Brauch-kastélynál, 2024. január 10-én

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Lajos Tamás a Fejér vármegyei Ráckeresztúron található Pázmándy–Brauch-kastélyban zajló munkálatokról elmondta, hogy

a Nemzeti Színházban rendkívüli sikerrel játszott színdarab tévéfilmes változatát is Rátóti Zoltán rendezi.

Az alkotást fontos mérföldkőnek nevezte a magyar tévéfilmkészítés történetében, hiszen első alkalommal jön létre az NFI és az MTVA koprodukciójában televíziós produkció.

HUBAY Miklós; RÁTÓTI Zoltán
Rátóti Zoltán rendező a Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című színművéből készült tévéfilm forgatásán a ráckeresztúri Pázmándy–Brauch-kastélynál, 2024. január 10-én
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

Kiemelte, hogy fantasztikus szereplőgárdával dolgozhatnak, Udvaros Dorottya és Blaskó Péter a két főszereplő. A producer szerint „iszonyatos tempóban” zajlik a forgatás, kilenc nap alatt kell leforgatniuk a teljes filmet.

A producer elmondta, hogy

várhatóan júniusban, a Magyar Mozgókép Fesztiválon tartják a film díszbemutatóját, utána – várhatóan az év második felében – az MTVA  tűzi majd műsorra.

Lajos Tamás azt is elmondta, hogy a film költségvetéséből 130-130 millió forinttal veszi ki részét az NFI és az MTVA.

Rátóti Zoltán rendező kiemelte: egy „legendás előadás” a film alapja, a múlt században Sinkovits Imre és Tolnay Klári főszereplésével színpadon és filmen is láthatta a közönség, a darabot jelenleg is nagy érdeklődés mellett játsszák a Nemzeti Színházban. Évek óta tervezték, hogy a színházi előadást megörökítsék tévés változatban, ehelyett az NFI és az MTVA támogatásával külső helyszínre tudták vinni a forgatást és így nem színházi közvetítés, hanem tévéfilm készül.

Kiemelte, hogy még három nap van hátra a forgatásból, amelyek éjszakánként zajlanak, hiszen a darab is este játszódik. Rátóti Zoltán  az operatőrt, Nagy Andrást méltatta, aki „a gyertyával világított különleges atmoszférát” a filmvászonra kiválóan tudja adaptálni.

Udvaros Dorottya a színházi előadásról elmondta, hogy jó néhányszor eljátszották már ezt a történetet, és meglátása szerint az emberek – korra és nemre való tekintet nélkül – nagyon szeretik  a darabot. Bízik benne, hogy a tévéfilmnek is nagy sikere lesz, mivel a tragikus és komikus jelenetekben is bővelkedő színdarabnak mindig jók a nézői visszajelzései.

TÓTH Auguszta
Tóth Auguszta színművész (j3) a Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című színművéből készült tévéfilm forgatásán a ráckeresztúri Pázmándy–Brauch-kastélyban, 2024. január 10-én
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

A sajtóanyag szerint a film 1864-ben, Lyonban játszódik. A történet szerint Hector Berlioz, a már életében halhatatlannak titulált francia romantikus zeneszerző meg akarja szöktetni gyermekkori szerelmét, a már nagymama korú, tisztes kispolgári életet leélt Estellát. Felidézik az ifjúkori szenvedélyt, amit korábban a konvenciókhoz igazodva mélyen eltemettek magukban, és bebizonyítják, hogy sohasem késő „megállítani az időt”.

Udvaros Dorottya és Blaskó Péter mellett a főbb szerepekben Tóth Auguszta, Tóth László, Ács Eszter, Csapó Judit és Szabó Sebestyén László lesz látható a tévéfilmben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában