Középpontban a harmonika

2018.09.07. 14:01

Zenét szüretelnek a fesztiválozók

Pénteken kezdődik a 8. Zeneszüret Fesztivál, amely több tucat komolyzenei és ahhoz kapcsolódó kulturális programot kínál vasárnapig Pécsen.

Idén 17 helyszínen, több mint 250 előadó közreműködésével több tucat programot tartanak. Az operairodalom gyöngyszemeit a Magyar Állami Operaház művészeinek tolmácsolásában hallhatja a közönség a Kodály Központban Verista operagála címmel megrendezett esten. A koncertműsoron verista szerzők – köztük Catalani, Giordano, Leoncavallo, Mascagni és Ponchielli – műveinek részletei szerepelnek majd Kocsár Balázs főzeneigazgató vezényletével.

Szombat este a Széchenyi téren a Szegedi Szimfonikus Zenekart Sigmund Groven szájharmonikán, Szamosi Szabolcs pedig orgonán kíséri. A tűzijátékkal is színesített koncert repertoárjában Csajkovszkij és Elgar legnépszerűbb művei szerepelnek.

A fesztivált vasárnap a pécsi bazilikában megrendezendő Sípok párbeszéde című hangverseny zárja, amelyen Kovács Szilárd orgonista és Kéméndi Tamás harmonikaművész lép fel.

Ebben az évben is lesz zenelépcső, zeneműhely, térzene, filmklub és számos gyerekprogram, de az irodalom is fontos része lesz a fesztiválnak.

Szamosi Szabolcs orgonaművész, a szervező Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. ügyvezetője a fesztivál és a Filharmónia szlogenjére utalva korábban elmondta: legfontosabb hivatásuk, hogy közel vigyék a komolyzenét az emberekhez.

Kéméndi Tamás az eseményen sajtótájékoztatóján a fesztivál központi témájára is utalva arról beszélt, hogy a harmonikaművészet nagy átalakuláson megy át az utóbbi évtizedekben: egyre többen játszanak a hangszeren. Egyúttal örömteli tendenciának nevezte, hogy a harmonika „eltolódik” a komolyzene felé. Beszámolt arról, hogy növendékeivel öt helyszínen adnak 15-20 perces koncertet Pécs ismert pontjain, a komolyzene mellett francia sanzonokat és délszláv népzenét is játszanak majd.

Borítóképünkön Kéméndi Tamás harmonikaművész

Fotó: filharmonia.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!