Kodály-emlékév

2017.08.16. 14:26

Homokanimációval illusztrálva mutatják be a Székelyfonót Pécsett

Kodály Zoltán Székelyfonó című daljátékát Cakó Ferenc, a darabot megelevenítő, élő homokanimációs előadásával együtt tűzik műsorra augusztus 25-én Pécsen – közölte szerdán a szervező Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.

A közlemény szerint a Kodály Központban tartandó „szemet-fület elkápráztató” koncerten közreműködik a MÁV Szimfonikus Zenekar, a Budapesti Honvédkórus és a pécsi Misina Néptáncegyüttes. A daljátékot Romvári Gergely rendezi, vezényel Kocsár Balázs Liszt-díjas karmester – ismertették. A szereposztásban olyan elismert énekesek hallhatók, mint Gál Erika, a Magyar Állami Operaház magánénekesnője, Cseh Antal, a Szegedi Nemzeti Színház szólistája, Wiedemann Bernadett Liszt Ferenc-díjas mezzoszoprán, a pécsi Horváth István tenor, Kriszta Kinga szoprán és Sárkány Kázmér bariton.

A szervezők hangsúlyozták: az előadás lebilincselő, homokba álmodott látványvilágát a világhírű Cakó Ferenc élőben varázsolja a nézők elé. A művész különleges hatású homokrajz-előadásával szinte minden jelentős nemzetközi fesztiválon fődíjat nyert, köztük a cannes-i filmfesztivál Arany Pálma-díját és a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Arany Medve-díját – emlékeztettek, kiemelve, hogy a Székelyfonóra komponált homokrajz-előadás teljesen illeszkedik az éppen elhangzó dalbetéthez és szöveghez.

A sztori

Kodály Zoltán 1932-ben bemutatott egyfelvonásos daljátéka az erdélyi székelyek népi szövegeire és dallamaira készült. A darab színhelye egy falusi fonóház, főszereplői a háziasszony és a kérője. A történet középpontjában az ő kapcsolatuk izgalmas alakulása áll.

Cakó Ferenc egy alulról megvilágított üveglapon készíti majd rajzát. Az alkotás az előadás teljes időtartama alatt óriáskivetítőn követhető nyomon – olvasható a közleményben.

„Olyan szimbolikus világot teremtek a rajzokkal, amely egyrészt fedi a történetet, másrészt rendkívül különleges látványt nyújt. Sok népi motívumot használok, és különösen misztikusnak, szürreálisnak ígérkezik a mű során átszaladó halálmotívum”

- idézte az összegzés Cakó Ferencet.

A szervezők várakozása szerint a Székelyfonó a Kodály-emlékév egyik legkiemelkedőbb pécsi eseményének ígérkezik.

(Borítóképünkön Cakó Ferenc homokanimációt készít a Carmina Burana című zeneműhöz egy 2011-es előadáson. Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!