Pilis

2022.07.16. 22:40

Erdei kerékpárutak újulnak meg

Már zajlik a Pilis Bike erdei kerékpáros-úthálózat felújítása – közölte nemrégiben a Pilisi Parkerdő Zrt.

W. P.

Úthengerrel erősítik meg az utat a Pilisben

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Az állami erdőgazdaság a napokban számolt be arról, hogy a megyénk keleti széléről induló és Pest megyébe átnyúló Kesztölc-Pilisszántó-Csobánka útvonalon már dolgoznak a munkagépek. A Pilisi Parkerdő Zrt. eleget téve a lakosok, erdőjárók igényeinek, igyekszik bizonyos időközönként beszámolni a Pilis, a Visegrádi-hegység, illetve a Budai-hegység térségét érintő beruházásról.

A közelmúltban fényképeket is közzétettek arról, hogy hol tartanak a munkálatok és látni lehetett, hogy úthengerrel tömörítik az új talajréteget. Az Aktív Magyarország weboldalon emellett gyorsan eloszlatták a kételyeket a beruházással kapcsolatban, ugyanis többen úgy vélték, hogy fákat vágnak ki és drasztikus átalakítások lesznek az erdőkben.

32 millió látogatás - A vándorgyűlés idei házigazdája, a főváros térségi erdőket több mint fél évszázada kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. kilenc egész napos szakmai tanulmányprogramon mutatta be tevékenységét az ország minden részéből érkezett szakembereknek. A Budapesten és környékén 65 ezer hektárt kezelő Pilisi Parkerdő az ország legnagyobb ökoturisztikai hálózatát, ezen belül a főváros zöld infrastruktúrájának legfontosabb elemét, 3500 hektár városi erdőt tart fenn. Területén évente több mint 32 millió látogatást tesz a fővárosban és a környező településeken élő csaknwm 3 millió ember. A szervezet kezelésében lévő területek 62 százaléka védett, 17 százaléka pedig fokozottan védett – ezért nagy hagyományai vannak a természetkímélő gazdálkodási módoknak. A Visegrád melletti Erdőanya-völgyben valósult meg például az országban először az „örökerdő-gazdálkodás”. A városierdő-gazdálkodás a Pilisi Parkerdő Zrt. stratégiai jelentőségű tevékenysége, melyben a faanyag- vagy vadgazdálkodásnál jóval nagyobb szerepet játszik a városi klímavédelem.

Mint írják, nem lesznek új, aszfaltozott utak és a Kesztölc-Csobánka szakaszon a már meglévő földes-murvás utat erősítik meg. Utóbbi helyszínen most végig murvás burkolata lesz az erdei kerékpárútnak, így egy átlagos trekking biciklivel is lehet majd közlekedni rajta.

Egyébként a felújítások ideje alatt teljes útzár van érvényben és mindig csak azon a szakaszon korlátozzák a közlekedést, ahol mindenképpen szükséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!