segítség

2023.09.16. 10:00

AM: csaknem 11 milliárd forint támogatás érkezik a tejtermelő és hízott-bikatartó gazdaságok számára

Az Agrárminisztérium a nehéz gazdasági helyzetben lévő szarvasmarhatartók likviditásának biztosítása érdekében megteremtette a feltételeit annak, hogy a jövő hét folyamán az érintett 9600 gazdálkodó számára megérkezzen a 2022. évi jogalapon kifizethető átmeneti nemzeti támogatás - közölte Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár az Agrárminisztérium csütörtöki közleménye szerint.

MW

Tehenek a fejősoron a beledi Extra Tej Tejtermelő Kft. szakosított szarvasmarhatelepének egyik istállójában 2021. április 16-án

Forrás: MTI

Fotó: Krizsán Csaba

Az államtitkár arra emlékeztetett, hogy a tavalyi és idei év hosszú ideje nem tapasztalt és váratlan nehézség elé állítja a magyar mezőgazdaság minden egyes ágazatát. A 2022-es történelmi léptékű aszályhelyzet, a jelenleg is zajló orosz-ukrán háború, az elhibázott brüsszeli szankciók és az annak következményeként előállt termelési költség-növekedés miatt a gazdálkodók komoly kihívásokkal néznek szembe. 

A kormányzat több intézkedést hozott annak érdekében, hogy segítse a termelők pénzügyi likviditásának biztosítását. Ide sorolható a hitelmoratórium, a kamatstop és az állattartók számára elérhető kamattámogatási lehetőség az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel keretében

 - emelte ki Feldman Zsolt. 

Kifejtette, a mostani újabb lépés segítségével a nemzeti tejtámogatás jogcímen 3600 tejtermelő részére 9,1 milliárd forintot, míg a hízott bika jogcímen 6000 húsmarhatartónak 1,8 milliárd forintot fizetnek ki. A juttatások alapja a 2022. évben a gazdálkodók rendelkezésére álló történelmi bázisjogosultságok, melyek referenciaéve a jövőbeni kifizetések esetében a mostani Közös Agrárpolitika reformja keretében e téren született uniós döntésnek köszönhetően frissítésre kerülnek. 

Az átmeneti nemzeti támogatások esetében az új bázisjogosultságokat a Magyar Államkincstár a mostani kifizetések teljesítését követően fogja megállapítani - tette hozzá Feldman Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában