Vételi ajánlat

2023.09.05. 18:49

A magyar állam visszavásárolná a ferihegyi repülőteret

A magyar állam 51 százalékos tulajdonrészt szerezne a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető cégben – írja a Világgzadaság a Bloombergre hivatkozva.

MW

Liszt Ferenc repülőtér 2b terminál

Forrás: Metropol

Fotó: Máté Krisztián

A Bloomberg egy, az ügyet jól ismerő személyre hivatkozik. A neve elhallgatását kérő forrás azt állítja, hogy a magyar kormány hivatalos ajánlatot tett a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. többségi, 51 százalékos részére. A tárgyalási folyamat nincs abban a stádiumban, hogy a ferihegyi repülőtér tulajdonosai elfogadhatták volna a kínált összeget, azonban a döntés megszületett, hogy további tárgyalásokat kezdeményeznek immáron a vételi ajánlatról – szemlézte az írást a Világgazdaság.

A Bloomberg azt is tudni véli, hogy a fennmaradó 49 százalékot egy másik reptéri operátor szerzi majd meg. De hogy pontosan melyik cégről van szó, az egyelőre nem derült ki. A lap arról számolt be, hogy megkeresték a Gazdaságfejlesztési Minisztériumot, hogy kommentálják a fejleményeket. A tárca azonban nem kívánt nyilatkozni.

Az idén februárban a stratégiai szempontból kulcsfontosságú társaság magyar tulajdonba való visszaszerzése ismét a figyelem középpontjába került, miután Gulyás Gergely a kormányinfón arról beszélt, hogy a kabinet felhatalmazta Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert, hogy tárgyaljon a reptér tulajdonosaival a tranzakcióról. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azzal indokolta a döntést, hogy a reptér óriási hasznot hoz, ráadásul nemzetbiztonsági kérdés, hogy legalább részben állami vagy magyar tulajdonban legyen.

Szeretnénk, hogyha ezeket a jól ismert, egyébként már a reptér szocialisták általi eladásakor is hangoztatott céljainkat az idei vagy a következő évben érvényesíteni lehetne

– fogalmazott. A megjegyzés annak szólt, hogy a cég 75 százalékát 2005-ben egy 75 évre szóló koncesszió keretében privatizálta az akkori Gyurcsány-kormány.

Mindenesestre 2023 május végén már arról beszéltek a kormány tagjai, hogy a tranzakció az év végéig lezáródhat. A most benyújtott vételi ajánlat – amennyiben a Bloomberg értesülése helytálló – abba az irányba mutat, hogy a visszavásárlás valóban megtörténhet az idén decemberig. Kérdés, mennyibe fog kerülni.

A teljes cikk ITT olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában