Piaci körkép

2023.07.29. 10:00

Nincs ok panaszra, kedvezően alakul a dinnyeszezon itthon

Kedvezően alakul az idei dinnyeszezon, a kínálat bőséges, a minőség az ország minden termesztőkörzetében kiváló – közölte az MTI-vel csütörtökön a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A NAK, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének piaci körképe szerint július végén Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is elkezdődik a betakarítás, előtte a déli országrészből, majd Hevesből érkezett a dinnye. A fóliás termelésnek köszönhetően Tolna volt az első, már június közepén szedték a termést, amely szeptemberig is kitarthat.

Baranyában akár szeptember második feléig is elhúzódhat a dinnyeszezon, a kiváló cukorfokkal rendelkező dinnye iránt nagy a kereslet.

A békési termesztőkörzet szintén megtalálta a felvevőit, külföldre is jut az itteni dinnyéből. A betakarítás augusztus 10. körül érhet véget, de számos termelő a hónap második felére is ültetett dinnyét – írták.

Szabolcsban az időjárás miatt a megszokottnál kisebb volt a termés, a dinnye ugyanis nem bírja a nagy hőingadozást, a csapadékosabb idő pedig az érést késleltette. A minőség ugyanakkor itt is kiváló, a legtöbb termelő mára átállt az intenzív termesztésre, fóliázott, csepegtetett, tápoldatozott termesztőrendszereket használnak és új, hibrid fajtákra cserélték a korábbiakat. A betakarítás szeptember 10-ig tarthat. Hevesben ugyancsak okozott gondot az időjárás, de a termelők nem panaszkodhatnak, van kereslet a kimagasló minőségű árura, a térség várhatóan augusztus 20-ig tudja ellátni a piacot – írták.

A közlemény szerint

a tavaly óta 2600 hektárról 2900 hektárra bővült belföldi termőterületről 140-160 ezer tonnát takaríthatnak be a gazdálkodók.

A exportpiacokon is bíztatóak a kilátások, kedvezően alakulnak az árak, a nagy meleg növeli a külföldi keresletet. A sárgadinnye értékesítési lehetőségei ugyancsak jók, a minőség kiemelkedő, importnyomás sem érezhető, a belföldi kínálat akár októberig is kitarthat – tették hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában