Importtilalom

2023.07.25. 21:25

Nagy István: mindenáron megvédjük a magyar gazdák érdekeit

Magyarország bármilyen eszközzel és mindenáron megvédi a magyar gazdák érdekeit, akkor is, hogyha az Európai Unió esetleg szeptember 15. után nem hosszabbítaná meg az ukrán gabona behozatalára vonatkozó uniós tilalmat – jelentette ki a magyar agrárminiszter Brüsszelben kedden.

MW

Gabona aratása (illusztráció)

Forrás: Dunaújvárosi Hírlap

Fotó: Laczkó Izabella

Nagy István a tagországok agrárminisztereinek tanácsülését követően magyar újságíróknak nyilatkozva közölte: az uniós gabonaimport-tilalom megszüntetése semmilyen szakmai érvvel nem indokolható.

Ragaszkodni kell az intézkedés fenntartásához, ugyanis nem engedhető meg, hogy a magyar tározókat a bennragadt ukrán készletekkel ismét teletöltsék

– húzta alá.

NAGY István
Nagy István agrárminiszter
Fotó: Máthé Zoltán / Forrás: MTI

Az intézkedést hatályát muszáj az aratás utánra kitolni, hogy a saját termésünknek helye legyen. Amennyiben nem érkezik ukrán gabona az országba, akkor lesz helye a magyar termésnek

– jelentette ki Nagy István.

Emlékeztetett: a fekete-tengeri kikötők le vannak zárva, és nem sikerült a gabonaegyezmény meghosszabbítása, azaz az orosz fél nem járul hozzá ahhoz, hogy tengeri útvonalon kiszállítsák a gabonát. 

Ha az a 40 millió tonna ukrán gabona az Európai Unió belső piacára kerül, akkor a hagyományos európai mezőgazdaság összeomlik

 – figyelmeztetett.

Ezért azt javasoljuk, hogy a moratórium határidejét az EU legalább az év végéig, december 31-ig hosszabbítsa meg

– fogalmazott a miniszter, majd hozzátette: Magyarország továbbá azt a javaslatot tette, hogy az EU részesítse tranzitdíj-támogatásban az ukrán gabonaszállítmányokat azért, hogy Európából a hagyományos piacokra tudjon eljutni az ukrán gabona.

Ne az Európai Unió belső piacait nehezítse, hanem jusson el oda, ahol a hiánya nagyon nagy veszélyeket okoz. Az éhezés ugyanis olyan migrációs hullámot idézhet elő, amely megint csak az Európai Unió gazdaságát nehezítené és további nagyon nehezen kezelhető problémákat okozna

– tette hozzá.

Segíteni kell, az ugyanis humanitárius kérdés - jelentette ki. Magyarország egyet szeretne, hogy a szolidaritás következményeit és gazdasági hatásait ne egyedül kelljen kezelnie. 

Magyarország ezért ragaszkodik ahhoz, hogy a határon leplombálják az Ukrajnából érkező gabonaszállítmányokat, és ellenőrizzék, hogy azok el is hagyják Magyarország területét

– húzta alá.

Ha segíteni akarunk, ha valóban humanitárius célokat akarunk szolgálni, akkor egyszerre kell tudnunk segíteni az ukrán gazdákat, egyszerre kell tudnunk segíteni az ukrán államot, és egyszerre kell tudnunk segíteni az Európai Unió minden tagországát, hiszen mentesítjük a piaci zavaroktól. Ezzel segíteni tudjuk azokat az országokat is, amelyek rászorulnak erre az élelmiszerre

– tette hozzá.

Az agrárminiszter a növényvédőszerek felhasználásával és azok csökkentésével kapcsolatban azt mondta, Magyarország egyetért azzal, hogy a növényvédőszerek felhasználását csökkenteni kell, mert az az egészség és az élelmiszerek minősége szempontjából fontos. Nem ért egyet azonban azzal a javaslattal, amely szerint minden tagországnak 50 százalékkal kellene csökkentenie a felhasználást, hiszen – mint mondta – nem egyforma annak mértéke.

Az nem megy, hogy egy olyan ország, mely Magyarországhoz képest háromszor több növényvédőszert használ, ugyanúgy 50 százalékkal csökkenti az ilyen szerek alkalmazását. Magyarország az európai uniós csatlakozásakor már megfelezte a növényvédőszerek használatának mennyiségét. Azt még egyszer megfelezni lehetetlen

– tette hozzá Nagy István.

Agrárminiszter: Magyarország megvédi sertésállományát az afrikai sertéspestitől

Magyarország számára létkérdés, hogy megóvja a házisertés-állományát az afrikai sertéspestitől, ezért olyan hatósági intézkedéseken dolgozik, amelyek csökkentik a fertőzés elterjedésének esélyét – jelentette ki a magyar agrárminiszter Brüsszelben kedden.

Nagy István a tagországok agrárminisztereinek tanácsülését követően magyar újságíróknak nyilatkozva közölte: kétoldalú megbeszélés keretében Horvátország agrárminisztere arról tájékoztatta, hogy országában megjelent az afrikai sertéspestis vírusa a házisertés-állományban is.

A magyar agrárminiszter rámutatott: ez komoly gazdasági fenyegetettség Magyarország számára is, hiszen épp a határ közelében jelent meg a vírus. Mivel a turisztikai főszezon miatt tízezrek érkezenek haza Horvátországból, és behurcolhatják az afrikai sertéspestis vírusát, Magyarország azonnali intézkedéseken dolgozik – mondta.

„Magyarország számára létkérdés, hogy megóvja a házisertés-állományát ettől a vírustól, ezért azonnal riadót rendeltem el, és fokozott intézkedések bevezetését a megelőzés céljából” – fogalmazott Nagy István. Hozzátette: olyan hatósági intézkedések meghozatalát készíti elő Magyarország, amelyek csökkentik a fertőzés esélyét és veszélyét.

Elmondása szerint egyebek mellett olyan sáv kialakításán dolgoznak, amelyben nincsenek vaddisznók, nincsenek hordozók, hogy a lehető legkisebbre lehessen csökkenteni annak az esélyét, hogy valamilyen módon a házisertés-állomány is elkapja a vírust.

Ennek beláthatatlan gazdasági következményei lennének, úgyhogy az elkövetkező napok, hetek, hónapok egyik legkiemeltebb állategészségügyi feladata az lesz, hogy hogyan tudjuk megóvni a hazai sertésállományunkat ettől a borzalmas vírustól – hangsúlyozta Nagy István.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában