Gazdaságvédelmi akcióterv

2023.06.30. 11:50

Ötezer cég lélegezhet fel holnaptól, olcsóbban kapják majd az áramot

A kormány július elsejétől érvényes intézkedése összesen 40 milliárd forinttal csökkenti a korábban magas szinten rögzített árú szerződéseik miatt hátrányt szenvedő vállalkozások rezsiterheit. A feldolgozóiparban működő, szálláshely-szolgáltatással vagy raktározással foglalkozó mintegy ötezer cég 2023 második felében így sokkal olcsóbban juthat villamos energiához - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) pénteken.

MW

Illusztráció; dolgozók az AgroSprint Zrt. új gyorsfagyasztó üzemében az átadás napján Karcagon 2023. június 6-án

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

A kormány a gazdaságvédelmi akcióterv egyik első intézkedéseként döntött arról, hogy a leginkább érintett cégeket kiszabadítja a fixáras áramszerződéseikből. A vállalkozások a háború és szankciók okozta súlyos energiapiaci bizonytalanságok miatt tavaly a korábbit sokszorosan meghaladó, de a jelenleginél is magasabb árszinten tudták bebiztosítani ellátásukat. A rendkívüli idők rendkívüli lépéseket követelnek meg, a jogszabályi beavatkozás nyomán július elsejétől az érintettekre egységesen alkalmazandó áramárplafon megawattóránként legfeljebb nettó 200 euró. Az áramárplafon automatikusan a szerződések részévé válik, érvényesítése érdekében a vállalati ügyfeleknek nincs teendőjük - emelte ki a tárca.

A kapcsolódó kormányrendelet a főtevékenységként feldolgozóiparral, szálláshely-szolgáltatással vagy raktározással (szállítást kiegészítő tevékenységgel) foglalkozó mintegy ötezer gazdasági társaság vagy egyéni vállalkozó meglévő áramvásárlási szerződésében fixált árat csökkenti le. 

A kedvezményezetteknek 2023. június 1-jén a rendeletben rögzített TEÁOR számok szerinti főtevékenységet kell végezniük, és fixáras áramszerződéssel kell rendelkezniük. A kormány az energiakereskedők mintegy 40 milliárdos bevételkiesését száz százalékban kompenzálja - hangsúlyozta az EM.

A háború és az elhibázott brüsszeli szankciók gazdasági hatásait az uniós tagállamok mindegyike súlyosan megszenvedi. A rezsicsökkentésnek köszönhetően az energiahelyzet továbbra is kiszámítható a magyar családok számára. A rezsivédelem működik: a háztartások Európa legalacsonyabb áram- és gázárait fizetik, több mint háromnegyedük az átlagfogyasztás alatt maradt. A gazdaságvédelmi akcióterv a nemzetgazdaság és a munkahelyek védelmét szolgálja a háborús infláció elleni küzdelem jegyében. Ennek részeként szabadítja ki a kormány fixáras áramszerződéseikből a leginkább érintett ágazatok vállalkozásait versenyképességük erősítése érdekében - áll az EM közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában