Jó tudni

2023.06.26. 10:15

Adózás szempontjából a nyári munkát vállaló diákok felnőttnek számítanak

A nyári munkát vállaló diákok közteherviselés szempontjából felnőttnek számítanak, így ugyanolyan szabályok vonatkoznak rájuk, mint más munkavállalókra, kivéve ha diákszövetkezeten keresztül vállalnak munkát – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn az MTI-vel.

MW

Diákmunkás segít a nyíregyházi Aquarius Élményfürdő konyháján 2018. június 27-én

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

A közleményben kiemelik: a munkavállaláshoz a diákoknak is adóazonosító jelre van szükségük, amelyet a 23T34-es nyomtatványon lehet igényelni. Ez legegyszerűbben a NAV online nyomtatványkitöltő alkalmazással (ONYA) tölthető ki és küldhető be elektronikusan.

Azt javasolják, hogy 

a munkaszerződés aláírása előtt érdemes ellenőrizni a leendő munkáltatót, amely a NAV honlapján, az Adatbázisok rovatban tehető meg.

A közleményben emlékeztettek: a diákmunkával szerzett jövedelemre is érvényes a 25 év alatti fiatalok szja-kedvezménye, vagyis havi 499 952 forintig nem kell személyi jövedelemadót fizetniük az erre jogosultaknak. Ez az adóalapból levonható kedvezmény 2023-ban havonta maximum 74 993 forint adómegtakarítást jelent.

A kedvezmény érvényesítését a fiatalnak nem kell kérnie, azt a munkáltató, rendszeres bevételt juttató kifizető a jogosultsági hónapokban automatikusan figyelembe veszi, kivéve ha a fiatal nyilatkozatban kéri a kedvezmény részleges vagy teljes mellőzését.

Közölték: a foglalkoztatónak az adóévi összes jövedelemről és a levont közterhekről igazolást kell kiállítania 2024. január 31-éig, amire a diáknak jövőre szüksége lesz a NAV által készített személyijövedelemadó-bevallási tervezet ellenőrzéséhez.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy 

munkaviszony esetében ragaszkodni kell az írásban megkötött – alapbért, munkakört, munkaviszony időtartamát, jellegét és a munkavégzés helyét tartalmazó – munkaszerződéshez, mely 18 éves kor alatt csak a törvényes képviselő hozzájárulásával érvényes.

Egyszerűsített foglalkoztatás (alkalmi vagy idénymunka) esetében nem kötelező a szerződést írásba foglalni.

A munkaviszony alapján létrejött biztosítási jogviszonyt a munkáltatónak be kell jelentenie a NAV-hoz. A munkaszerződésben a felek megállapodhatnak havi, heti, napi vagy órabérben vagy teljesítménybérben is, a diáknak azonban meg kell kapnia a minimálbért, ami napi 8 órás foglalkoztatásnál havonta bruttó 232 000 forint.

A törvényi szabályozás szerint a diákok szülői engedéllyel 16 éves koruktól dolgozhatnak, de szünidőben már a 15 éves nappali tagozatos tanulók is vállalhatnak munkát – közölte az adóhatóság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában