Közlekedés

2021.07.16. 17:00

Palkovics: a folyók nem elválasztanak, hanem összekötnek

A folyók nem elválasztanak, hanem összekötnek, ezt bizonyítja a mostani projekt is – hangsúlyozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter pénteken a muraközi Kotorban (Kotoriba), a Murakeresztúr-Kotor közötti Mura-híd és a kapcsolódó közúti szakaszok megépítését célzó projekt nyitókonferenciáján.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszédet mond a Modern városok programban 2,5 milliárd forintból megújult Pécsi Tudományegyetem (PTE) Egészségtudományi Kara gyakorlati oktatási képzési helyszíneinek avatásán 2021. július 8-án.

Forrás: MTI

Fotós: Varga György

Kiemelte:

a magyar kormány tavaly decemberi döntése értelmében február óta épül az M6 autópálya befejező szakasza. A 2024 elejére elkészülő beruházással az M7 után a második teljes értékű autópályás összeköttetés jön létre Budapesttől a horvát határig

– tette hozzá.

Mint mondta, a fejlesztésnek köszönhetően teljes körűen kiépül a Balti-tenger és az Adriai-tenger közúti kapcsolatát megteremtő észak-déli folyosó magyarországi szakasza.

„Ahogy látjuk Horvátország aktivitását, a sztráda Pélmonostorig is hamarosan elkészül”

– mutatott rá.

Jelezte: az autópályáknak inkább a nemzetközi tranzitforgalomban, a távlatosabb gazdaságfejlesztésben van szerepük. A határmenti régiók összeköttetéseinek erősítését viszont ugyanennyire hasznosan szolgálják a kisebb léptékű közlekedésfejlesztések is – mondta a miniszter.

Murakeresztúr és Kotor egymástól légvonalban 4-5 kilométerre fekszik. Ennek ellenére közúton jelenleg több mint 50 kilométeres kerülővel, egy óra alatt lehet eljutni az egyik településről a másikra. A MuKobridge projektben tervezett új híd és a kapcsolódó közútszakaszok megépítése ezt az utazási időt pár percre csökkenti

– magyarázta Palkovics László.

Cseresnyés Péter, az ITM kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára, aki egyben a Mura programért felelős miniszteri biztos és a közelben fekvő választási körzet országgyűlési képviselője, felszólalásában megköszönte mindazok munkáját, akik a Mura Régió európai területi társulás létrehozásért és fejlesztéséért, a MuKobridge projekt elindításáért hosszú évek óta dolgoznak. Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány minden támogatást meg foga adni ahhoz, hogy a projekt elkészüljön.

Magyar József Zoltán, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) európai ügyek fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára elmondta:

számos turista szeretne Horvátországba látogatni, akiknek órákat kell a határon várniuk a letenyei 1-es vagy 2-es átkelőn. A Mura-híd és a hozzá tartozó új határátkelő új lehetőséget nyit majd a határátlépésre

– mutatott rá.

A közép-európai együttműködés különösen fontos Magyarország számára, főleg amióta átvette a visegrádi csoport elnökségét és elindította a gazdaságfejlesztési programját – hangoztatta az helyettes államtitkár, megemlítve, hogy Horvátország a második legfontosabb partnerország a magyar tőkekifektetés, a közvetlen működőtőke-befektetések szempontjából.

Az átkelő a nemzetközi idegenforgalomba való bekapcsolódást azzal is segíti, hogy közvetlen összeköttetést teremt az EuroVelo 13 („Vasfüggöny”) nemzetközi kerékpáros útvonal horvátországi szakaszához. A tervezett fejlesztéssel összefüggően pedig várhatóan 2022 végéig elkészül a Molnári-Murakeresztúr-Őrtilos kerékpárút is.

Az egész projekt tervezési folyamatát legkésőbb 2022. december 28-ig be kell fejezni.

Borítóképünkön Palkovics László innovációs és technológiai miniszter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!