Környezetvédelem

2020.01.31. 15:48

Negyvenezer hektárnyi vizes élőhely újult meg Magyarországon

Több mint 20 milliárd forintot fordítottak erre a célra.

Forrás: MTI / Ujvári Sándor

A 2014-2020-as uniós ciklusban több mint 20 milliárd forintból 34 projekt keretében 40 ezer hektárnyi vizes élőhely rekonstrukcióját végezték Magyarországon

mondta az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára pénteken Ócsán.

Rácz András a vizes élőhelyek világnapja alkalmából tartott rendezvény megnyitóján emlékeztetett rá,

1971. február 2-án az indiai Ramsar városában írták alá az egyezményt, amelyben a kormányok felelősséget vállalnak a vizes élőhelyek védelméért.

Az egyezmény ekkor még csak a vízimadarak védelméről szólt, de mára már nemcsak a fajokat védi, hanem a komplett ökoszisztémát. Az egyezményben 171 ország vesz részt, Magyarország 1979 óta, és azóta 29 területet jelölt a ramsari listára, amelyben a Kárpát-medence összes jellemző vizes élőhelye megtalálható fűzte hozzá az államtitkár.

Beszélt arról is, hogy

a világnap alkalmából a ramsari titkárság minden évben más tematikát választ, idén ez a biológiai sokszínűség, a biodiverzitás.

Megjegyezte, hogy 2020-ban lejár a nemzetközi, az uniós és a magyar biodiverzitási stratégia is, ezért számot kell adni az elvégzett munkáról, és meg kell határozni a további célokat. Rácz András méltatta az agrárminisztérium erőfeszítését a biodiverzitás fenntartásáért, és elmondta, hogy ezért indította tavaly többek között az ország fásítási programját, amelynek a célja, hogy Magyarország erdőterületeinek arányát 21 százalékról 24 százalékra emelje.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!