Bulvár-celeb

2023.08.10. 01:59

Döbbenet milyen állatot találtak egy Budapest környéki erdőben

A kutatók is alig hitték el azt, amit láttak.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: AlvaroGO

Vadonélő mosómedvéket filmeztek le a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyete gödöllői vamdbiológus kutatói egy Budapesttől 30 kilométerre fekvő erdőben.

Az egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének munkatársai zt vizsgálják, milyen hatása lehet az inváziós emlősöknek a hazai őshonos állatfajokra. Talajra és bokrokra épített műfészkeket és fára szerelt odúkat helyeztek ki fácántojásokkal, és vadkamerákkal vizsgálták a fészekrablókat. A képeken gyakran jelentek meg mosómedvék - közölte az intézmény kedden az MTI-vel.

A,Raccoon,Carefully,Looks,On,From,A,Sturdy,Tree,Branch
Egyelőre néhány tucat állat élhet a hazai erdőkben, de gyorsan szaporodik
Fotó: Pratish Halady

A mosómedvék leginkább tojásokkal, hüllőkkel, békákkal, rovarokkal, gyümölcsökkel táplálkoznak. A közlemény idézte Katona Krisztiánt, a MATE egyetemi docensét, a kutatás szakmai vezetőjét, aki azt emelte ki, hogy

a mosómedvék viszonylag gyorsan szaporodnak, egy nősténynek évente öt-hat utóda is lehet.

Ha elszaporodnak a hazai erdőkben, az komoly ökológiai problémát okozhat

Európa számos országában megtelepedett már ez a faj, és növekvő állományuk számtalan nehezen kezelhető problémát okoz. Azt feltételezik, hogy Magyarországon

valószínüleg fogságból szökött egyedek telepedtek meg a főváros szomszédságában

és kezdtek el szaporodni. Amennyiben az állomány intenzív növekedésnek indul, azzal a hazai fajokra is veszélyt jelenthet.

A kutatók szerint jelenleg néhány tucat egyed élhet a hazai erdőkben,

és mivel jellemzően éjjel aktívabbak, ezért nem valószínű, hogy bárki találkozik velük. Ha ez mégis megtörténne, akkor azt ajánlják a szakemberek: ne közelítsék meg őket, mert haraphatnak és fertőzéseket terjeszthetnek - írja az Origo.

A kutatás további részleteit ide kattintva lehet elérni.
 

 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában