Alapkőletétel

2019.07.24. 13:30

Tatabányáról hódítja meg Európát a dél-koreai Doosan

A dél-koreai vállalat új üzemének alapkövét látványos ceremónia keretein belül helyezték el az épülő gyár mellett felállított hatalmas rendezvénysátorban.

Sugár Gabi

A dél-koreai vállalat új üzemének alapkövét látványos ceremónia keretein belül helyezték el az épülő gyár mellett felállított hatalmas rendezvénysátorban.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

„A Doosan a holnapra készül.” „Értékek, amelyek jobbá teszik a világot.” Ehhez hasonló mondatok voltak olvashatóak a hatalmas ledfalon, amely a tatabányai ipari park újabb jelentős szereplőjét mutatta be.

A Doosan a kontinensen egyedüliként gyárt majd rézfóliát elektromos autók akkumulátoraihoz. A jelentős eseményre sokan érkeztek Dél-Koreából. Hazánk delegációját Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vezette. Részt vettek az eseményen a térség országgyűlési képviselői és a környék településeinek vezetői.

Hyunsoo Dong, a Doosan Corporation alelnöke beszédében párhuzamot vont Tatabánya és Környe fejlődése, valamint a dél-koreai vállalat folyamatos megújulása között. Kiemelte: az ipari park­kal fenntartható gazdasági fejlődést kívántak Tatabányán elérni. A Doosan Koreával együtt növekedett és gyors fejlődésen ment át, amelynek része a közelmúltban megfogalmazott nyitás Európa felé. Hozzátette: a folyamatos termeléssel biztosítani fogják a világ legnagyobb gyártási kapacitását. A megépülő üzem csúcstechnológiája megfelel a legszigorúbb szabályoknak. Ezer munkahelyet teremtenek 2025-ig.

Bencsik János országgyűlési képviselő az autóipari és energetikai fejlesztések mellett megemlítette Tatabánya szerepét az egészséges ivóvíz előállítása terén. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta: a magyar-koreai együttműködés három évtizedes múltra tekint vissza; kilenc éve nyitott hazánk kelet felé, a mostani alapkőletétel is bizonyítja ennek sikerét.

Nő a kereslet a rézfólia iránt

– A Doosan célja, hogy az elektromos akkumulátorokat gyártók meghatározó beszállítója legyen a világban. Évente 10 ezer tonna rézfóliát gyártanak, 181 új munkahelyet hoznak létre induláskor. Ehhez Tatabánya és Környe a legjobb infrastrukturális feltételeket biztosította – hangsúlyozta Schmidt Csaba, Tatabánya polgármestere az alapkőletétel után.

A dél-koreai Doosan 4,7 milliárd forintos vissza nem térítendő kormányzati támogatással 31 milliárd forintos autóipari beruházást telepített Tatabányára. A cég évente 2 millió 200 ezer jármű számára állítja elő a nélkülözhetetlen alkatrészt. A vállalat előrejelzése szerint a rézfólia iránti 75 ezer tonnás éves kereslet az elektromos autózás fellendülésének köszönhetően 2025-re 955 ezer tonnára nőhet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!