Mennyiség után minőség

2018.07.04. 06:27

Sikerágazattá vált a húsmarhatenyésztés 

Húsz év alatt a nyolcszorosára növekedett a húsmarhaállomány Magyarországon egyrészt a hosszú ideje tartó kedvező piaci helyzetnek, másrészt a jelentős mértékű célzott támogatásoknak köszönhetően - mondta Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója.

A szerdai Magyar Hírlapnak nyilatkozva hozzátette: a mennyiségi fejlődéssel a minőségi javulás nem tartott lépést, ezért a jövőben erre nagyobb hangsúlyt kell fektetni. Megjegyezte, hogy a gyepterület a jelenlegi húsmarha- és kiskérődző-állomány dupláját lenne képes eltartani, ha szakszerű lenne a gyepgazdálkodás és a legeltetés.

Wagenhoffer Zsombor felhívta a figyelmet arra is, hogy legkésőbb 2018 novemberétől a szarvasmarha, sertés, ló, juh és kecske vonatkozásában már nem a nemzeti szintű szabályok, hanem az unió állattenyésztési rendelete szerint kell valamennyi tagországban a törzskönyvezést, a teljesítményvizsgálatokat, valamint a tenyészállat- és szaporítóanyag-forgalmazást végezni. Az új helyzethez alkalmazkodás tétje, hogy a hazai tenyésztők és tenyésztőszervezetek versenyben tudjanak maradni. Ehhez meg kell teremteni a megfelelő jogszabálykörnyezetet.

Az ügyvezető elmondta azt is, hogy az Agrárminisztérium jelenlegi szervezeti rendszerében a szakmájuk képviselete nem elég markáns, ezért önálló állattenyésztési osztály létrehozását javasolják.

Borítókép: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!