buszgyártás

2017.09.11. 15:41

Elkészültek a kínai BYD első elektromos buszai Komáromban

Az áprilisban megnyílt üzemben a teljes kapacitás elérésekor évente négyszáz jármű előállítását tervezik és 300 embernek adnak munkát.

A 6,2 milliárd forint értékű beruházáshoz a kormány 925 millió forint vissza nem térítendő támogatást adott – tájékoztatott Molnár Attila (Fidesz-KDNP).

Az első járművek az MTI információi szerint 12 méter hosszú, szóló városi autóbuszok, melyeket Európa járműkiállításain mutatnak be. A gyárban jelenleg 98 állandó munkavállaló dolgozik.

A BYD komáromi telephelyén kezdetben városi és távolsági közlekedésre szánt elektromos buszokat szerelnek össze, európai megrendelésekre. A kész buszok mellett az angol ADL-lel együttműködésben gyártott autóbuszok vázszerkezeteit is itt hegeszthetik össze.

A tervek szerint szintén Komáromban állítanák elő a közelmúltban bejelentett franciaországi BYD gyár részére készített buszalvázakat, később pedig elektromos villástargoncákat és könnyű haszonjárműveket is összeszerelhetnek a gyárban.

 • A BYD Company Ltd. piacvezető multinacionális csúcstechnológiai vállalat, amelynek központja a kínai Sencsenben található. 1995-ös alapítása óta a társaság jelentős tudásra tett szert az újratölthető-akkumulátorok gyártásában. A világ több mint 50 országában és régiójában van jelen megújuló energiára épülő megoldásaival.
 • Az 1995-ben alapított kínai cég globális expanziója következtében az elmúlt években összeszerelő üzemet nyitott az Egyesült Államokban, emellett vegyesvállalatot alapított a Daimlerrel a Denza prémium elektromos autó-márka fejlesztése és piaci bevezetése érdekében.
 • A BYD elektromos buszaival működik a nulla károsanyag-kibocsátású buszok legnagyobb flottája az amszterdami Schiphol repülőtéren, és a világ legnagyobb városi elektromosbusz-flottája London utcáin. A BYD részvényeit a Hongkongi Értéktőzsdén és a Sencseni Értéktőzsdén jegyzik, a társaság 220 ezer embert foglalkoztat.
 •  

   

   

   

   

   

  Borítófotó: Egy elektromos busz a kínai BYD komáromi üzemének avatásán 2017. április 4-én. A világ legjelentősebb elektromos buszokat gyártó vállalatának 6,2 milliárd forint értékű beruházáshoz – amely a cég első európai termelő üzeme – a kormány 925 millió forint vissza nem térítendő támogatást adott. MTI Fotó: Krizsán Csaba

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!