Gazdaság

2015.04.02. 12:33

Nagy bajba került Almásfüzitő a Buda-Cash-botrány miatt

A településnek több mint 700 millió forintja ragadt benn a Buda-Cash-botrány nyomán. Karánsebesy Lukács, a település polgármestere elmondta, ez a pénz 12 év megtakarítását jelenti. Emellett négy éve éppen az akkori PSZÁF javaslatára vitték át portfoliójukat ehhez a brókerházhoz.

Petrik J.

Hol tart ma az ügy?
– Előrelépés nem történt. Pedig az összeg csaknem 88 százalékát állampapírban tartottuk. Levélben segítséget kértünk a jegybankelnöktől, bízva abban, hogy az MNB legalább a lejárt állampapírunk összegéhez – az idei költségvetésbe már betervezett 177 millió forinthoz – engedi, hogy soron kívül hozzájussunk. De kértük a nemzetgazdasági miniszter, illetve a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkárságának a támogatását is.

– Mekkora összegről van szó?
– Névértéken mintegy 750 millió forintról. Egy kistelepülés életében ez óriási pénz. A megtakarításainkból fedeztük a fejlesztéseinket, a pályázatokhoz az önrészt, vagy adott esetben az uniós forrásokat egészítettük ki. Most mindez nem lesz. A  fejlesztéseket el kell felejteni. Arra kell összpontosítanunk, hogy a települési önkormányzat el tudja látni kötelező feladatait, a község „üzemeltetését”.

– Mit lehet ilyen esetben tenni?
– Elő- és elkészítünk egy válságköltségvetést. Ami azt jelenti, olyan büdzsét akarunk, amely a működésünket lehetővé teszi. Képviselő-testületünk április derekán ülésezik, akkor dönthetünk a módosításokról. Addig is szigorított költséggazdálkodást folytatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!