Labdarúgó világbajnokság

2022.11.21. 19:55

Hollandia a hajrában darálta be Szenegált

Az A-csoport élére ugró hollandok dolgát alaposan megnehezítette Szenegál, de a hajrában az európai csapat koncentrált jobban.

Kun Attila

Összehozták az első gólt: Gakpo (balra) és de Jong jobbra

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Mohamed Meszara

A-csoport, 1. forduló

Szenegál–Hollandia 0-2 (0-0)

Doha, al-Thumama Stadion, 41721 néző, vezette: Sampaio (Boschilia, Pires - brazilok).

Szenegál: É. Mendy – Sabaly, Koulibaly, P. A. Cissé, Diallo (Jakobs, 62.) – N. Mendy, I. Gueye, Kouyaté (P. Gueye, 73.) – Diatta (Jackson, 73.), Dia (B. Dieng, 69.), I. Sarr. Szövetségi kapitány: Aliou Cissé.

Hollandia: Noppert – Dumfries, De Ligt, Van Dijk, Aké, Blind – Berghuis (Koopmeiners, 79.), F. de Jong, Gakpo (de Roon, 90+4.)– Janssen (Depay, 62.), Bergwijn (Klaassen, 79.). Szövetségi kapitány: Louis van Gaal.

Gólszerző: Gakpo (84.), Klaassen (90+9).

Az A-csoport papíron két legerősebb csapatának számító Hollandia és az Afrika-bajnok Szenegál találkozója érdekes összecsapásnak ígérkezett. A hollandok már a 4. percben előnybe kerülhettek volna. Gakpo került nagy helyzetbe, lövés helyett azonban passzolt, mégpedig rosszul, így odalett a lehetőség. A két csapat egyébként nagy iramban kezdett, óriási fizikai csata zajlott a pályán, egyik fél sem tudott a másik fölé kerekedni. A 19. percben egy gyönyörűen felépített támadás végén Frankie de Jong került ziccerbe, de elügyetlenkedte a lehetőséget. Az első félidőben több igazán nagy helyzetet nem is jegyezhettünk fel, Szenegál pedig a szurkolóik által teremtett remek hangulatban abszolút méltó ellenfele volt a hollandoknak. 
A második játékrészben már az afrikaiaknak voltak komolyabb lehetőségeik, de a válogatottban ezen a meccsen bemutatkozó Noppert remekül védett a holland kapuban. Már-már úgy tűnt, hogy gól nélkül érhet véget a találkozó, amikor a 84. percben Hollandia megszerezte a vezetést. De Jong bal oldali beadására remekül érkezett Gakpo, Mendy rosszul mozdult ki, a hollandok csodatinije pedig a kapu bal oldalába fejelt. A 99. percben eldőlt a mérkőzés: a csereként beálló Depay lövését Mendy még védte, a kipattanót az ugyancsak csereként pályára lépő Klaassen lőtte a kapuba. A találkozó nagy részében Szenegál méltó ellenfélnek bizonyult, de a jobban koncentráló hollandok végül begyűjtötték a három pontot. Tegyük hozzá, a mérkőzés összképét tekintve nem volt két gól a csapatok között, de a hollandok győzelme (elsősorban a helyzetek kihasználása miatt) összességében nem érdemtelen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!