Együttélés

2022.07.25. 14:30

Agresszív majmok zaklatják egy japán város lakóit

Július eleje óta 42 embert sebesítettek meg agresszív makákók a hegyek közt fekvő japán városban, Jamagucsiban.

A majominvázió olyan méreteket öltött, hogy a hatóságok altatólövedékkel próbálják lenyugtatni az izgága állatokat. A makákók megtalálhatók szerte a szigetországban, ahol gyakran jelentik bosszúság forrását a lakosság számára, mert feldúlják az otthonokat vagy tönkreteszik a termést a földeken, de ritkán fordul elő, hogy emberre támadnak. Jamagucsiban azonban az elmúlt hetekben gyerekeket és felnőtteket támadtak meg, karmoltak vagy haraptak meg.

Egész Jamagucsit hegyek övezik, ezért nem szokatlan a majmok jelenléte. Az azonban nagyon ritka, hogy ilyen rövid idő alatt ilyen sok embert megtámadjanak – mondta el az AFP-nak az önkormányzat egy munkatársa. A makákók eleinte csak gyerekekre és nőkre támadtak, de újabban megtámadnak időseket és felnőtt férfiakat is – mondta az illetékes.

A helyi hatóságok őrjáratokat szerveznek a július 8. körül történt első esetek óta, de még egyetlen majmot sem sikerült elkapniuk. Azt sem tudják, hogy egy bizonyos, különösen agresszívvé vált csoport követi-e el a támadásokat, vagy általában váltak agresszívvé a környéken élő makákók.

– Sírásra lettem figyelmes a földszinten. Leszaladtam, és láttam, hogy egy majom mászott fel a gyermekemre – mesélte el egy apa Mainicsi című lapban.

Borítókép:  Illusztrációfotó  / The Yomiuri Shimbun via AFP / Mami Nagaoki

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!