Simán lefutnának minket

2021.12.10. 19:50

Villámgyors húsevő dinoszauruszok nyomait találták Spanyolországban

Az észak-spanyolországi La Rioja régióban talált, mintegy 120 millió éves, a kréta földtörténeti korszakból származó két nyomvonal arra utal, hogy 

a közepes méretű húsevő dinoszauruszok, melyek hátrahagyták őket, akár óránként 45 kilométeres sebességre is képesek voltak 

- állapították meg a kutatók.

Ez nagyjából Usain Bolt jamaikai sprinter, a világ leggyorsabb embere legnagyobb sebességének felel meg.

A két nyomvonalat egymástól 20 méter távolságra fedezték fel, az egyikhez hét, a másikhoz öt lábnyom tartozik. Mindegyik nyom egy karmokkal rendelkező, három ujjú lábtól származik és mintegy 30 centiméter hosszú. Egy tósíkság sáros felszínén alakultak ki egy olyan régióban, melyet hosszúnyakú növényevő dinoszauruszok, két lábon járó fajok, repülő hüllők - úgynevezett pteroszauruszok -, krokodilok és teknősök népesítettek be.

"Gyors futásuk és a manőverezésük nagyon hatékonnyá tette a vadászatukat" - mondta Pablo Navarro-Lorbes, az Universidad de La Rioja munkatársa, a Scientific Reports című tudományos lap friss számában megjelent tanulmány vezető szerzője.

A lábnyomok arra utalnak, hogy az azt hátrahagyó faj a teropodák közé tartozik: ebbe a csoportba sorolják az összes húsevő dinoszauruszt, köztük a Tyrannosaurus rexet is. A teropodák két lábon jártak, a legnagyobbak akár 15 méteresek is lehettek.

A szakemberek úgy vélik, a nyomvonalak azonos faj két különböző egyedétől származnak. Úgy sejtik, a két teropoda család közül a spinoszauruszok közé tartozhattak: ezek a halakkal táplálkozó állatok cápaszerű fogakkal rendelkeztek. A lábnyomok "tulajdonosai" 4-5 méter hosszúak és 2 méter magasak lehettek, súlyuk 200-300 kilogramm.

Sebességüket az állat csípőmagassága és lépésszélessége közötti összefüggés alapján számolták ki. Az egyik dinoszaurusz lépésszélessége 5,6 méter, a másiké 5,2 méter volt.

Ennek alapján az egyik egyed óránként 31,7-44,6 kilométeres sebességgel futhatott - ez az egyik legnagyobb sebesség, melyet valaha egy dinoszaurusz esetében kalkuláltak. A másik egyed óránként 23,4-37,1 kilométeres sebességet érhetett el.

A világszerte talált számtalan dinoszaurusz-lábnyom szinte mindegyike inkább sétából származott, mint futásból. Az eddigi leggyorsabb, lábnyom alapján kalkulált haladási sebesség egy a jura földtörténeti korszakból származó, Utah államban talált nyom szerinti óránként 55 kilométer volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!