Kedvelt kirándulóhely

2021.10.20. 09:16

Kitört Japán legnagyobb működő vulkánja

Kitört Japán legnagyobb működő vulkánja szerdán, a délnyugati Kjúsú szigetén – közölte a japán meteorológiai szolgálat.

Az Aszo tûzhányó kitörése a délnyugat-japáni Kumamoto prefektúrában fekvõ Kuszaszenribõl nézve 2021. október 20-án. A Japán Meteorológiai Ügynökség szerint a kráterbõl mintegy 3500 méteres magasságig emelkedett fel a vulkáni hamu.

Forrás: MTI / AP / Kyodo News

Fotó: -

A tájékoztatás szerint a tűzhányóból 3500 méter magas hamufelhő tört elő.

Egyelőre nincsenek értesülések sérültekről vagy jelentősebb károkról a turisták körében kedvelt kirándulóhely térségéből.

A hatóságok mindemellett magasabb fokozatú riadót hirdettek, és felszólították az embereket, hogy kerüljék el az 1592 méter magas hegyet.

Figyelmeztettek arra is, hogy a Nakadake-kráter egy kilométeres körzetében vulkanikus törmelék szóródhat szét, illetve piroklasztikus folyamok alakulhatnak ki.

Az Aszo legutóbb 2019-ben mutatott aktivitást.

Japánban 110 aktív vulkán van és közülük 47-et tartanak folyamatos megfigyelés alatt. 2014 szeptemberében 63 ember halt meg az Ontake vulkán kitörésekor. Ez volt az elmúlt 90 év legsúlyosabb vulkánkitörése a szigetországban.

Borítókép: Az Aszo tűzhányó kitörése a délnyugat-japán Kumamoto prefektúrában fekvő Kuszaszenriből nézve 2021. október 20-án

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!