Australian Reptile Park

2020.01.18. 19:47

Veszélyeztetik a koalákat a heves esőzések

Egy hete a parkot még az Ausztrália délkeleti részén pusztító bozóttűz fenyegette.

Humane Society International Crisis Response Specialist, Kelly Donithan (R) checks an injured Koala she just rescued on Kangaroo Island on January 15, 2020. - On an island famed as Australia's "Galapagos" for its unique and abundant wildlife, rescuers are racing to save rare animals in a bushfire-ravaged landscape. The charred forest floor on Kangaroo Island is littered with corpses of animals incinerated by the blazes that swept through two weeks ago. (Photo by PETER PARKS / AFP) / TO GO WITH: Australia fire environment climate animal, FOCUS by Holly ROBERTSON

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Veszélyeztetik a koalák életét a heves esőzések egy Sydney melletti nemzeti parkban. A bozóttüzek miatt régóta várt és már két napja tartó esőzések pénteken elárasztották a Somersbyben lévő Australian Reptile Parkot.

Az állatkert által nyilvánosságra hozott fotókon csuromvizes koalák láthatóak, amelyek az eukaliptuszfákra másztak menedékért, vagy az állatgondozók vitték őket biztonságos helyre.

Az állatkert krokodiloknak fenntartott kifutóit is elérte az áradás. A víz kis híján átcsapott a kerítéseken is, két amerikai alligátor majdnem megszökött a parkból. A gondozók seprűkkel tartották vissza az állatokat.

Egy hete a parkot még az Ausztrália délkeleti részén pusztító bozóttűz fenyegette. „Hihetetlen: múlt héten minden nap tanácskozást tartottunk a bozóttüzek miatti közvetlen veszélyekről. Ma meg az egész csapat odakint dolgozott az esőben, hogy biztonságba vigyük az állatokat és megmentsük a parkot az áradástól” – mondta Tim Faulkner, az állatkert igazgatója.

Az esőzések a helyi hatóságok pénteki közlése szerint jelentősen segítik a tűzoltók munkáját, hogy a többtucatnyi tűzfészket ellenőrzésük alá vonják.

A régen várt eső nagy segítség a tavaly szeptember óta tartó, példátlan méretű és időtartamú tűzvész elleni küzdelemben. A lángok Magyarországnál nagyobb területen pusztították el a növényzetet, valamint több mint kétezer lakóépületet. A tűzvészben 29-en haltak meg.

A kontinensnyi országban az elmúlt hónapokban keletkezett szárazság és szezonális bozóttüzek okozta válságot tovább súlyosbította a klímaváltozás okozta felmelegedés. Pénteken tíz év óta nem tapasztalt heves esők áztatták egyes régiók talaját a legjelentősebb lángtengerek közelében.

Nem mindenhová érkezett azonban „égi áldás”, mert Ausztrália második legnagyobb szigetén, a Kenguru-szigeten, ahol kivételes gazdagságú a növényi- és állatvilág, nem esett.

A lángok itt komoly károkat okoztak a sziget nemzeti parkjában, odaveszett a koalák nagy többsége, teljes kihalással fenyegetve populációjukat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!