nem véletlenül olyan

2018.12.06. 18:18

Megfejtették a vombatok kocka alakú ürülékének titkát

Remélik, a felfedezésnek lesz gyakorlati haszna is.

Forrás: Shutterstock

A kutatók rájöttek: a rövid lábú, dundi erszényesek rugalmas és mozgékony bélfalai felelősek a különleges székletért. Ezeknek köszönhetően válik a folyékony masszából szokatlan, ám praktikus, kocka alakú végtermék – mutatta be eredményeit a Patricia Yang, a Georgiai Műszaki Egyetem munkatársa által vezetett kutatócsoport az Amerikai Fizikai Társaság folyadékdinamikai osztályának ülésén.

 

„Azért fogtam ebbe a témába, mert még soha korábban nem láttam a biológiában ilyen érdekeset. Rejtély volt” – mondta Yang, aki elmondta, hogy korábban azt hitte, hogy a kocka alakú széklet internetes tréfa. Ezután azonban elkezdte vombatok emésztőrendszerét felboncolni és megvizsgálni. Ehhez Tasmánia szigetén élt olyan állatok tetemét használták, amelyeket közlekedési balesetek után altattak el.

A szakemberek szerint a növényevő vombat az egyetlen faj, amely képes kockaformájú ürüléket hátra hagyni.

Naponta 80-100 apró kockát hagynak hátra, hogy kijelöljék területüket és a szag által kommunikáljanak egymással. Szakértők szerint ürülékük számára jól látható helyet választanak, mert gyenge a látásuk. Minél magasabbra és minél jobb helyre hullajtják el a kockáikat, azok annál erősebben vonzzák a fajtársakat, hogy megszaglásszák és kapcsolatba lépjenek egymással. Ebben játszik szerepet az ürülék alakja: a széklethalmok nem gurulnak szét, hanem a kiválasztott helyen maradnak. A kutatók remélik, hogy az új ismereteknek gyakorlati haszna is lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!