Működni fog?

2018.04.28. 16:08

Sorompóval szabályozzák a turistaáradatot Velencében

Ha túl nagy lesz a tumultus, más irányba terelik a tömeget.

Irene Rizzi performs the "Angel flight" or "Flight of the dove" from the bell tower of Saint Mark's square (Piazza San Marco) to officially launch the Venice Carnival on January 31, 2016. The 2016 edition of the Venice carnival has for theme "Creatum" and runs until February 9. / AFP PHOTO / VINCENZO PINTO

Sorompókat állítottak fel Velence több pontján, hogy megpróbálják ellenőrzés alatt tartani a május elsejei hosszú hétvégén várható turistaáradatot, főként az olasz város olyan nevezetes pontjain, mint a Szent Márk tér és a Rialto híd.

Az egyik sorompót a város bejáratánál, a Calatrava híd közelében helyezték üzembe. Amennyiben túl sok lesz a turista, a látogatókat a Szent Márk térre vezető fő útvonalról, a Lista di Spagnáról másfelé terelik. Azt a helyi rendőrök megítélésére bízták, hogy erre mekkora tömegnél lesz szükség – döntötte el az APA osztrák hírügynökség tudósítása szerint a polgármester. Luigi Brugnaro közölte, hogy a sorompókat egyelőre szombattól május elsejéig használják.

A rendkívül népszerű városban most először alkalmaznak sorompókat a turistahad ellenőrzésére.

Ha túl nagy lesz a tömeg, a Velencét a szárazfölddel összekötő Ponta della Libertán korlátozni fogják a forgalmat, és csak a taxik és a tömegközlekedési eszközök használhatják majd. A Piazzale Roma és a Santa Lucia pályaudvar közötti szakasz pedig kizárólag a velencei lakosoké lesz. Ezenkívül a turistahajók nem állhatnak meg a Szent Márk térnél, ha túl sok a turista.

A látogatók várható tömegének kezelésére vonatkozó szabályok részei egy olyan intézkedéscsomagnak, amelyet Velence az olasz kormánynak és az ENSZ kulturális, tudományos és nevelésügyi szervezetének, az UNESCO-nak készül beterjeszteni, s amelynek célja „felelősségtudatos, fenntartható turizmus” megteremtése Velencében, a helyiek érdekeinek figyelembevételével.

Velencében évek óta tart a vita arról, hogyan lehetne szabályozni a turistaáradatot. A városba naponta akár százezer látogató is érkezik, farsangkor még ennél is több, 130 ezer.

Borítókép: AFP PHOTO / VINCENZO PINTO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!