Digitália

2023.10.13. 06:00

Tudományosan igazolták: Mozart altatódala enyhíti a kisbabák fájdalmait

Sokáig úgy hitték, „a babák agya nem érzékeli úgy fájdalmat, mint a felnőtteké”, de a legújabb kutatások szerint éppen úgy rászorulnak a fájdalomcsillapításra.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: Selezneva Olga

A Pediatric Research folyóiratban közzétett, 100 csecsemő részvételével végzett randomizált, vak klinikai vizsgálat szerint a Mozart-altatódal lejátszása jelentősen csökkenti a sarokszúrásos vérvizsgálaton átesett újszülöttek fájdalmait. (Vakvizsgálat esetén sem a vizsgált személy, sem pedig a vizsgálatot végző egészségügyi szakember nem tudja, hogy beavatkozásban részesül-e vagy sem.)

Kisebb orvosi beavatkozásokat gyakran végeznek újszülötteken, például injekciókat adnak be, vagy sarokszúrásos vérvizsgálaton vesznek részt. Bár egyesek korábban azzal érveltek, hogy a csecsemők agya még nem elég fejlett ahhoz, hogy valóban fájdalmat érezzenek, a közelmúltban végzett kutatások azt sugallják, hogy a felnőttekhez hasonlóan megszenvedik a fájdalmat.

Talán még ennél is fontosabb, hogy Dr. Saminathan Anbalagan, a philadelphiai Thomas Jefferson Egyetem Kórházának újszülött- és perinatális orvosa, a kutatás vezetője azt mondta:

A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a korai fájdalomélmények megváltoztathatják a fájdalomra adott válaszokat az élet későbbi szakaszában, és más betegségekhez vezethetnek, hosszú távú káros következményekkel.

„Ezért kulcsfontosságú valamilyen egyszerű és megbízható módszer alkalmazása az újszülöttek fájdalmának csökkentésére.”

Anbalagan és munkatársai megmérték a sarokszúrásos vérvizsgálaton átesett újszülöttek fájdalomszintjét rutinszerű szűrések során. A csecsemők átlagosan kétnaposak voltak és a terhesség 39. hetében születtek.

Mind a kísérleti, mind a kontrollcsoportba tartozó csecsemők 2 perccel az eljárás előtt ittak egy kis mennyiségű cukros vizet, a szokásos gyakorlatnak megfelelően. A kísérleti csoportba rendelt 54 újszülött a kezelés alatt körülbelül öt percig hallgatott egy Mozart-altatódalt, míg a kontrollcsoport újszülöttei nem kaptak zenét.

A kutatócsoport egy szabványos pontozási rendszert használt, amely az újszülöttek fájdalmát az arckifejezések, a sírások, a légzési minták, a végtagmozgások és az izgalom szintje alapján értékelte egy nyolcpontos skálán. Minden újszülöttnek 0 volt a fájdalompontszáma a beavatkozás előtt.

A kísérlet eredményeként az altatódalt hallgató újszülöttek átlagos fájdalompontszáma „4” volt az eljárás során, és az átlagos fájdalompontszám egy perccel a beavatkozás után „0”-ra tért vissza. Az altatódalt nem hallgató újszülöttek átlagos fájdalompontszáma „7” volt az eljárás során; átlagos fájdalompontszámuk „5,5” volt 2 perccel a beavatkozás után. Más szóval, azok az újszülöttek, akik altatódalt hallgattak, lényegesen kevesebb fájdalmat éltek meg.

A kutatók figyelembe vették az egyéb tényezők lehetséges hatását a fájdalomszintre azáltal, hogy az eljárást következetesen csendes, gyengén megvilágított helyiségben, környezeti hőmérsékleten hajtották végre, és nem biztosítottak a csecsemőknek cumit vagy más fizikai kényelmet.

A zene egyszerű, reprodukálható és olcsó eszköz a kisebb beavatkozások okozta fájdalomcsillapításra egészséges újszülötteknél

– fogalmaz Anbalagan. A tanulmány szerzői azt javasolják, hogy a jövőbeli kutatásokban meg kell vizsgálni, hogy a szülői hangfelvételek csökkentik-e az újszülöttek fájdalmát kisebb beavatkozások során.

Korábbi kutatások azt sugallták, hogy a koraszülöttek kisebb fájdalmat érezhetnek az orvosi beavatkozások során, amikor anyjuk beszél velük, és hogy az anyjuk hangjának hallása megnöveli nyáluk oxitocinszintjét. Az oxitocin egy hormon, amelyről ismert, hogy részt vesz a kötődési folyamatokban, és segíthet a fájdalom csillapításában is.

„A szülők partnerként való bevonása az újszülöttgondozásba gyakran elmarad” – tette hozzá dr. Anbalagan.

Rebeccah Slater, az Oxfordi Egyetem gyermekidegtudományi professzora, aki a csecsemők fájdalomérzékelését tanulmányozza, elmondta: „Rendkívül fontos megtalálni a legjobb módszereket a csecsemők megnyugtatására a fájdalmas eljárások során. Ez az új kutatás azt sugallja, hogy a zenén keresztüli hallási stimuláció csökkentheti a fájdalmat. Meg kell fontolni a zenehallgatást, amikor a csecsemőknek klinikai eljárásokra van szükségük.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!