Digitália

2023.10.02. 06:00

A ChatGPT már hozzáfér a naprakész információkhoz

Az OpenAI, a Microsoft által támogatott ChatGPT megalkotója közölte, a chatbot már képes böngészni az interneten, hogy aktuális információkat nyújtson a felhasználóknak.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: Ociacia

Egészen eddig a mesterséges intelligenciával működő rendszert csak 2021 szeptemberéig bevitt adatok felhasználásával képezték ki: szelektív adatbázisokkal szerzett tudása ebben az időpillanatban megállt, mondhatni „lefagyott” az időben.

Mivel nem tudott valós időben böngészni a neten, ha valaki megkérdezi, mikor sújtotta utoljára földrengés Törökországot, vagy hogy ki a brit miniszterelnök 2023-ban, azt válaszolja: „Sajnálom, de nem tudok valós idejű információkat adni”.

Mostantól viszont – egyelőre még csak egyes prémium felhasználók – kérdéseket tehetnek fel a chatbotnak a legfrissebb, aktuális eseményekről, és hozzáférhetnek a pillanatnyi hírekhez is. És az  OpenAI szerint ez a funkció hamarosan minden felhasználó számára megnyílik.

A ChatGPT mostantól láthat, hallhat és beszélhet

közölte a cég.

Az OpenAI azt is felfedte, hogy a chatbot hamarosan képes lesz hangbeszélgetésekre a felhasználókkal.

Mintegy kilenc hónap telt el a generatív mesterséges intelligencia asszisztens debütálása óta, ami az utóbbi idők kétségkívül egyik – ha nem „a” – legnagyobb technológiai sikertörténete. A mesterséges intelligencia lehetővé teszi, hogy bárki esszéket, verseket és összefoglalókat generáljon nagyon egyszerű szöveges felszólításokból.

Az OpenAI bejelentése ugyanazon a napon érkezett, amikor a technológai óriás Amazon elkötelezte magát, hogy 4 milliárd dollárt fektet be a riválisába, az Anthropicba. A Google is megpróbál felzárkózni Bard chatbotjával a mesterségesintelligencia-csatában, a Meta nyílt forráskódú megoldást favorizál, a Microsoft pedig szorosan kötődik az OpenAI-hoz.

A ChatGPT és más hasonló rendszerek hatalmas mennyiségű adatot használnak fel, hogy meggyőző, emberszerű válaszokat adhassanak a felhasználói lekérdezésekre.

Nem kérdés, hogy a mesterséges intelligencia rendszerek drasztikusan megváltoztatják az emberek online információkeresési módját.

Eddig számos felhasználó nehezményezte, hogy a ChatGPT a friss eseményekkel nem volt tisztában.

„Kénytelenek voltak felkeresni a Google-t, az X-et (Twittert) vagy más hírforrást. Immáron azonban a ChatGPT a legfrissebb híreket, pletykákat és aktuális eseményeket is tudja” – magyarázza a BBC-nek Tomas Chamorro-Premuzic, a University College London professzora.

„El fog szipkázni sok kérdést és megkeresést, amit eddig a keresőmotoroknak tettek fel, vagy a hírügynökségeket figyelték” – mondja.

Chamorro-Premuzic azonban figyelmeztet, hogy a mesterséges intelligencia-platform keresésre való használata kétélű fegyver lehet.

„Úgy gondolom, hogy ez nagyon jó hír abból a szempontból, hogy gyorsan választ kapunk sürgető, égető kérdésekre” – mondja, de figyelmeztet, hogy forráskutatás nélkül a ChatGPT információi félrevezetőek lehetnek.

A ChatGPT felhasználói időnként szembesülhettek vele, hogy a mesterséges intelligencia egy okoska diák eltökéltségével inkább kitalál – hallucinál – valamit, de nehezen mondja azt, hogy nem tudom.

Hamis információk kockázata miatt már az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság elé is került a ChatGPT.

Számos oka volt annak, hogy a ChatGPT eddig nem keresgélt az interneten: az egyik, hogy költséges a weben legelésznie információk után. Azt mondják, minden egyes lekérdezés néhány centbe kerül az OpenAI-nak.

Még ennél is fontosabb szempont (volt?), hogy a korlátozott, átfésült adatok biztonsági hálót jelentettek számára, nem tudott olyan könnyen káros, vagy illegális tudnivalókat terjeszteni. (Ami persze a régebbi információkkal is megeshetett: emlékezzünk, például recepteket adott bombakészítésre.).

Mikor megkérdezték magát a chatbotot, hogy miért tartott olyan sokáig, míg lehetővé tették a felhasználók számára a naprakész információk keresését, hármas választ adott.

Azt mondta, hogy a nyelvi modellek kidolgozása hosszú időt vett igénybe és erőforrás-igényes volt, hogy a valós idejű adatok használata pontatlanságokat okozhat, és vannak bizonyos adatvédelmi és etikai aggályok a valós idejű információkhoz – különösen a szerzői jog által védett tartalmakhoz – való külön engedély nélküli hozzáféréssel kapcsolatban.

A ChatGPT új funkciói rávilágítanak a mesterséges intelligencia szektor előtt álló óriási dilemmára. Ahhoz, hogy valóban hasznosak legyenek, meg kell szüntetni, vagy legalább meg kell lazítani a korlátaikat – de ezzel maga a technológia még veszélyesebb lesz és több lehetőséget nyújt a visszaélésekre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!