Digitália

2023.08.24. 06:00

Gyakran okoznak közlekedési balesetet az önvezető taxik

A közlekedési hatóságoknak elfogyott a türelmük, nincs több magyarázkodás: felére akarják csökkenteni a teljesen automatizált vezetéssel működő robottaxik számát.

MW

Képünkön egy Cruise sofőr nélküli robottaxi 2023. július 24-én San Francisco utcáján

Forrás: AFP

A Cruise, a General Motors és egy önvezető cég leányvállalata, a robottaxik okozta gyakori közlekedési balesetek miatt kényszerül a forgalomba állított járművek számának radikális csökkentésére.

Az utolsó csepp az lehetett, hogy csütörtök este egy tűzoltóautóval karambolozott az autójuk.

 

A Cruise céget egy Kyle Vogt nevű vállalkozó által 2013-ban alapított a önvezető autók bevezetésére, és 2022 júniusától ingyenes taxiszolgáltatást kínál teljesen önvezető autókkal San Francisco utcáin.

Azóta kiderült, hogy a Cruise vezetés közben néha teljesen váratlanul leáll, s nagy forgalmi dugókat okoz. Így okán ütközött már sürgősségi járművekkel is. Alábbiakban egy robottaxi látható, amely bejön a sávba, a kereszteződésben váratlanul balra fordul, majd hirtelen fékez és megáll középen, mint egy igazi mazsola.

Januárban a beszámolók szerint behatolt egy tűzeset színhelyére, és akadályozta a tűzoltást.

A tűzoltókkal amúgy is lehet valami baja a robotoknak, mert augusztus 17-én egy utas is megsérült, mikor egy Cruise a kereszteződésben ütközött a szolgálatot teljesítő tűzoltóautóval.

A robottaxinak van olyan funkciója, ami lelassítsa a járművet, ha sürgősségi jármű szirénáját érzékeli, és ez a funkció működött is, de így sem lehetett elkerülni az ütközést.

Válaszul most a hatóság felére csökkenti a forgalomba engedett önvezető taxik számát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!