Digitália

2023.07.20. 06:00

Meteorit találta el a teraszán pihenő nőt

A titokzatos tárgyat elemezni fogják, hogy megállapítsák a pontos eredetét.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: Vadim Sadovski

Július 6-án egy nő egy barátjával beszélgetett a teraszán, mikor rázuhant egy fekete-szürke, utóbb meteoritként azonosított kő.

A balesetről először a Les Dernières Nouvelles d'Alsace számolt be. A The Weather Channel értesülései szerint a kő a nő bordáiba ütközött, s zúzódásokat hagyott maga után.

A megdöbbent sziesztázó először állatnak, talán denevérnek vélte, de a tárgy egy darab cementre hasonlított – kivéve, színtelen volt.

Földönkívüli eredetét dr. Thierry Rebmann geológus vizsgálata megerősítette.

A meteoritok olyan űrkőzetek, amelyek túlélik a Föld légkörén áthaladó utazásukat, és a földet érnek. Lehetnek sziklásak, fémesek vagy állhatnak a kettő kombinációjából. A legtöbb szétesik, amikor több tízezer kilométer per órás sebességgel átszáguld bolygónk légkörén.

A mostani vasból és szilíciumból álló meteorit nem ritka, az viszont rendkívül szokatlan, hogy embert talál el. Egy elemzés szerint egy halálos kimentelű ütközés esélye mindössze 1:250 000.

A leghíresebb egy 1954-es eset, mikor egy nőt Alabamában ütött meg meteorit, amely átszakította a háztetőt és a törzsébe csapódott.

Tavaly egy kutatócsoport úgy becsülte, hogy évente több mint 5000 tonna aszteroida és üstököspor hullik a Földre.

Az év elején meteorit becsapódott egy New Jersey-i ház tetejébe, 2021-ben pedig egy felhajtón landolt az angliai Cotswoldsban. 2013-ban egy méretes darab zuhant az oroszországi Cseljabinszk városára, ablakokat tört be, több százan megsérültek, de senki sem halt meg. A cseljabinszki volt az évszázad legnagyobb ismert meteoritja.

2020-ban kurdisztáni archívumban bukkantak olyan dokumentumokra, melyek szerint 1888-ban a lehulló meteorit megnyomorított egy embert, egy másikat pedig megölt.

A meteorithalál rendkívül ritka: állítólag évente 91 ember hal meg meteoritbalesetben. Legutóbb egy V. Kamaraj nevű buszsofőr Indiában halt meg meteoritcsapásban Natrampalliban még 2016-ban.

A lehullott meteoritok több milliárd évesek is lehetnek – azaz a Naprendszer kialakulásának idejére datálhatók –, és mint ilyenek, tudományos értéket képviselhetnek, s alkalmanként csinos összegekért el is árverezik őket.

Ne aggódjunk, valószínűleg nem fogunk meghalni egy meteorit miatt. Valószínűleg nem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!