Digitália

2023.07.03. 06:00

Egy évre bezártak marsi élőhelyre négy önkéntest

A szimulált marsi élőhelyet azért hozták létre, hogy kipróbálják és felkészítsék a legénységet egy másik bolygón való élet fizikai és mentális kihívásaira.

MW

Forrás: NASA

Négy kutató – két férfi és két nő – fekete ruhát öltött, és belépett egy vörös világba, ahol egy évet töltenek el szimulált marsi környezetben. Kizárólag ott élnek és dolgoznak.

A NASA CHAPEA (Crew Health and Performance Exploration Analog) élőhelye befogadta önkéntes vendégeit, akik 378 napot töltenek a zárt, Mars bolygó feltételeihez hasonló világban, hogy segítsenek az űrügynökségnek felkészülni a vörös bolygóra irányuló jövőbeli küldetésekre.

„Hihetetlenül szerencsésnek és áldottnak érzem magam, hogy részese lehetek ennek a legénységnek és a küldetésnek” – mondta Kelly Haston kutató, a folyamatban lévő vizsgálat négy résztvevőjének egyike, mielőtt belépett a zárt területre. „Adataink új módszereket és biztonságosabb űrutazást tesznek majd lehetővé.”

Hatsont, Ross Brockwell mérnököt, Nathan Jones orvost és Anca Selariu mikrobiológust áprilisban választották be a vizsgálatba. A NASA önkénteseket keresett, hogy „egészséges, motivált”, 30 és 55 év közötti amerikai állampolgárok vegyenek részt a három éves misszió közül az elsőben.

A 3D-nyomtatott, 1700 négyzetméteres terep a NASA Johnson Űrközpontjában található, Houstonban, Texasban. Konyha, két fürdőszoba, privát hálószoba, munkaterület, valamint társas együttlétre alkalmas rekreációs helyiség található benne.

„A hely a Mars-küldetés kihívásait szimulálja, beleértve a korlátozott erőforrásokat, a berendezések meghibásodásait, a kommunikációs késéseket és más stresszt okozó tényezőket” – fogalmazott a NASA szóvivője.

A marsi környezetben a négy önkéntes különböző tevékenységeket hajt végre, mintha Mars-küldetésben lennének, köztük szimulált űrsétákat, robotműveleteket, élőhelyek karbantartását, személyes higiéniát és testmozgást.

„A földi szimulációk segítenek megérteni és leküzdeni azokat a fizikai és mentális kihívásokat, amelyekkel az űrhajósok szembe kell nézniük.” – mondta Grace Douglas, a NASA houstoni Johnson Űrközpontjában a NASA Advanced Food Technology kutatási tevékenységének vezető tudósa.

A NASA nemzetközi partnerei segítségével embereket akar küldeni a Marsra, és űrhajósok számára tartós élőhelyeket létesíteni a száraz, sivatagos, vékony, szén-dioxiddal teli légkörrel és télen fagyos hőmérséklettel rendelkező bolygón. Ezek a tényezők nehezítik az űrhajósok Marson töltött idejét, ezért az űrügynökség fel akar készülni az előttük álló kihívásokra.

„A szimuláció lehetővé teszi számunkra, hogy kognitív és fizikai teljesítményadatokat gyűjtsünk, betekintést nyerjünk a hosszú távú Mars-küldetések lehetséges hatásaival a legénység egészségére és teljesítményére” – mondta Douglas. „Ezek az információk segítenek a NASA-nak megalapozott döntéseket hozni a sikeres emberi Mars-küldetés megtervezéséhez.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!