Az online varázslói

2021.10.20. 09:48

Megmutatjuk a jogsértő webáruházak listáját

Fiktív cégek kitalált szakértők nevében tukmálják interneten a semmire sem jó szereiket.

Forrás: Shutterstock

A fogyasztóvédelem folyamatos ellenőrzésekkel, próbavásárlásokkal, a jogsértés miatt elmarasztalt vállalkozások és oldalak listájának közzétételével veszi fel a kesztyűt az online nyerészkedőkkel szemben.

Alaptalanul ígérnek hosszú életet, jelentős egészségjavulást vagy gyors fogyást az interneten felugró oldalakon felbukkanó vagy kéretlen levélben érkező hirdetések.

A továbbkattintók ránézésre ismerősnek tűnő portálokon, egészségügyi honlapokon kötnek ki.

Megbízhatónak tűnő szakértő vagy közismert híresség beszélgetésben ajánlja az egyszerre akár több kórság leküzdésére, megelőzésére alkalmas szert. Az álinterjúból több link is a vásárlási felületre, webshopra irányít át. Előfordul, hogy a szöveg végén akadunk bele a Megrendelés gombba. A mielőbbi döntésbe a rövid ideig érvényes akcióról, korlátozott darabszámról szóló figyelmeztetések ugratják bele a böngészőket.

Elhatározásukat néhol a percek vagy raktárkészlet fogyását mutató visszaszámláló sürgeti.

A kiszállítás gyors, azt azonban mindössze egyetlen csodaszámba menő fejlemény követi: az értékesítő, vagy néhány héten belül maga a honlap is varázsütésre elérhetetlenné válik.

A trükközést sokféleképpen igyekeznek hitelesíteni az üzemeltetők. A bizalom elnyerése érdekében valós vagy kitalált egészségügyi szervezetek logóit tüntetik fel felül, fiktív felhasználók dicsérő hozzászólásait közlik a lap alján. Máskor az oldal felépítése, külleme idézi népszerű magazinok, látogatott portálok dizájnját. Az álinterjú akaratlan alanya közismert személyiség is lehet, aki úgy kapacitál vásárlásra, hogy nevének és fényképének felhasználásáról nincs is tudomása, ahhoz nem járult hozzá.

A Magyar Parazitológia Intézet vezetője, Kovács Lajos akár halálos élősködőfertőzés kezelésére is

alkalmas szerként ajánlja medveepe és szömörcelé alapú, saját fejlesztésű készítményüket egy orvosi portálon.

Az előző mondatból egy árva szó nem igaz, még a felület is hamisított, amelyen az álinterjú megjelent. Az oldal tetején mosolygó fehérköpenyes úr a világhálón másutt olasz urológusként vagy egy lényegében azonos tartalmú, német nyelvű beszélgetés megszólalójaként, mint berlini specialista szerepel. A magyar cikkek nemzetközi párdarabjai máskor is viszonylag egyszerűen megtalálhatók.

A csodát ígérő termékeket kínáló honlapokat jellemzően a szürke zónában mozgó, fiktív cégek működtetik.

A megrendeléshez gyakran elég csak nevet és telefonszámot megadni. A további részletek pontosítása érdekében felhívják a vevőt. A termék ezután hamar, pár napon belül megérkezik. Ahhoz sem kell sokkal több idő, hogy a szer hatástalanságára fény derüljön, de ekkor már késő. A vállalkozást lehetetlen felkutatni, ha van visszaküldési cím, az sokszor külföldi. Így

probléma esetén a postázás drágább lehet a termék eladási áránál.

De a Kapcsolat menüpontban többnyire csak e-mail-cím vagy kitölthető űrlap lelhető fel, az üzenetekre pedig hiába várunk választ.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár kiemelte: „A fogyasztóvédelmi hatóság idén mintegy félszáz hatósági eljárást indított a csodát ígérő termékeket értékesítő honlapokkal szemben. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Internet Laboratóriumának ellenőrzései alapján eddig közel egymillió forint bírságot szabtak ki a megtévesztő és agresszív kereskedelmi gyakorlatot folytató webáruházakra. A határozott hatósági fellépés hatására a vizsgált oldalak jelentős részét maguk az üzemeltetők tették elérhetetlenné. A fogyasztóvédelmi ellenőrzéseket változatlan alapossággal végezzük a jövőben is, körültekintő és megfontolt vásárlásra kérve a fogyasztókat.”

Vásárlás előtt tájékozódjon!

Az online vásárlás lehetséges veszélyforrásait, a javasolt elővigyázatossági intézkedéseket az itt letölthető e-kereskedelmi kisokos összegzi. Megrendelés előtt érdemes itt megnézni a jogsértő webáruházak adatbázisát, amelyben külön kereshetők a csodát ígérő oldalak és termékek. A felületen jelenleg több mint ötszáz honlappal szemben hozott hatósági döntés érhető el, ezzel is javítva az internetes vásárlások biztonságát.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!