Online kurzus

2021.04.25. 15:00

Tudjuk, mi a doxolás? Bárkivel megeshet

A doxolás egy adott személyről (az interneten elérhető) személyes információk összegyűjtése és közzététele az illető akarata ellenére.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Sokan feltételezik, hogy a doxolás olyan valami, ami csakis bizonyos szakmákat űző sérülékeny csoportokkal vagy emberekkel történik, például újságírókkal, aktivistákkal vagy szexmunkásokkal.

Feltételezik, hogy az életük nem elég érdekes ahhoz, hogy célzott online támadások áldozatai legyenek.

A valóságban azonban nem ez a helyzet: bárki lehet doxolás áldozata. A doxolók cselekedetei mögött számos ok húzódik meg: például szórakozni akarnak a neten, és nem mérik fel, hogy mekkora kárt okoznak; igazságot akarnak szolgáltatni (gyakran tévesen), bosszút akarnak állni, féltékenyek, zaklatnak valakit, vagy még az is előfordulhat, hogy így akarnak profitra szert tenni.

Ha csak egyszer történik is meg, a doxolás akkor is teljesen tönkreteheti az emberek életét, ráadásul anélkül, hogy egyáltalán számítanának rá.

A felhasználók számos módon veszélyeztetettek az online térben, ami nem korlátozódik pusztán a közösségi médiában való jelenlétre. Veszélyforrást jelenthetnek az adatkiszivárgások, a fitneszmérők, amelyek információkat osztanak meg a nyilvánossággal, továbbá a hivatalos nyilvántartások és a privát üzenetek is. Rengeteg helyen otthagyjuk személyes adataink nyomait, amelyeket aztán a doxolók „össze tudnak szedegetni” és az előnyükre felhasználni.

Mindezt figyelembe véve a felhasználói adatok feletti ellenőrzés visszaszerzése és a digitális életünk irányítása igen nagy jelentőséggel bír a jóllétünk szempontjából. Ahhoz, hogy ez a jóllét megvalósuljon, a felhasználóknak megfelelő digitális szokásokat kell kialakítaniuk és tudatosan, körültekintően kell hozzáállniuk az online tevékenységekhez. A Kaspersky és az EndTab.org által kidolgozott tanfolyam ehhez kíván segítséget nyújtani.

Az ingyenes online kurzus hét rövid leckére felosztott anyaga ismerteti a doxolás eredetét, a doxolók céljait, a doxolás etikai aspektusait, továbbá bemutatja, hogyan lehet ellene védekezni, és mindenekelőtt azt, hogy mit kell tenni, ha valaki doxolás áldozata lett.

A kurzus első fele már elérhető online, a hátralévő leckék pedig a következő hetekben jelennek meg.

Az online kurzus az első eleme azoknak az eszközöknek, amelyeket a Kaspersky azért jelentet meg, hogy lehetővé tegye a felhasználók számára a digitális jóllét fenntartását és fokozását. A kurzus ingyenesen elérhető az Education.Kaspersky.com weboldalon.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!