Lassú a PC?

2021.04.12. 09:31

Titokban a számítógépét kriptopénzek bányászására használhatják

Felhasználói beavatkozás nélkül terjed az a számítógépes vírus, amelyik kriptopénzeket bányászik a háttérben, amíg a gép gyanútlan tulajdonosa használja azt.

Forrás: Shutterstock

A PC World informatikai szakportál nyomán írta meg a Világgazdaság, hogy még tavaly decemberben kezdték el követni a Juniper Research szakemberei a Sysrv névre keresztelt botnetet (zombi számítógép hálózatot), amely

képes uralma alá hajtani a Windows vagy Linux alapú gépeket anélkül, hogy a tulajdonosnak ez feltűnne.

Sőt, a szakértők szerint még egy kriptobányász funkciót is kapott a rosszindulatú szoftver, amellyel képes volt előállítani a Monero nevű virtuális valutát.

A kiberbűnözők egy hónap leforgása alatt közel 1700 dollárt (fél millió forintot) zsákmányoltak, és ez az összeg azóta is naponta a nyolcadával gyarapszik.

Az ehhez hasonló hálózatok azért is különösen veszélyesek, mert ami képes kriptobányász-programot futtatni, az szinte biztosan telepíthet más káros dolgokat is. Emellett pedig értelemszerűen fogyasztja az erőforrások és az áram egy részét is.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!