Beültethető veseszövetek

2020.11.25. 09:21

Hatalmas lépés: szervátültetéshez miniveséket „nyomtattak”

Nagy számú, stabil minőségű minivesét hoztak létre ausztrál kutatók a háromdimenziós nyomtatáshoz hasonló eljárást magába foglaló technológia révén.

Az ausztrál Murdoch Gyermekegészségügyi Kutatóintézet (MCRI) és az amerikai Organovo biotechnológiai vállalat közös kutatásának eredményei a Nature Materials folyóiratban jelentek meg.

A tanulmány azt szemléleti, hogy

őssejtek háromdimenziós bionyomtatásával a szervátültetéshez megfelelő méretű veseszövetlemezeket lehet létrehozni.

Our protocol for growing kidney organoids from human iPSC/ESCs is now available as STAR Protocol ! " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#STARProtocols https://t.co/mlz6SgVmmH pic.twitter.com/DVgjsbp58A

Az eljárás során egy „őssejtpasztából” készített „biotintát” préselnek ki egy számítógép-vezérelt pipettán keresztül, létrehozva a mesterséges élőszövetet.

Noha a bionyomtatással készült mini kiválasztószervek csupán körömnagyságúak, felépítésükben hasonlítanak egy valós méretű veséhez, megtalálhatóak bennük az apró szűrőként működő nefronok.

A szakemberek egy sor olyan gyógyszert teszteltek a miniveséken, amelyek veseproblémákat okoznak az embereknél.

„A gyógyszer által kiváltott veseprobléma az egyik legsúlyosabb mellékhatás, amelyet nehéz előre jelezni állattanulmányok révén” – mondta Melissa Little, az MCRI professzora, hozzátéve, hogy a bionyomtatással létrehozott emberi vesék praktikus megoldást jelentenek a toxicitás tesztelésére.

A szakember szerint a technológia magában hordozza a személyre szabott vesekezelések és végső soron a beültethető veseszövetek létrehozásának lehetőségét.

Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!