Bajban a Facebook

2020.01.20. 07:37

Valójában ezért fél Mark Zuckerberg a Tiktok apptól

A népszerű alkalmazással tényleg ezer baj van, a beszűrődő pedofil tartalmaktól a nemzetbiztonsági problémákig. De a Facebook vezére nem ezért aggódhat.

Facebook CEO Mark Zuckerberg testifies before the U.S. House Committee on Financial Services regarding Facebook’s new cryptocurrency on Capitol Hill in Washington D.C., U.S. on October 23, 2019. Credit: Stefani Reynolds / CNP | usage worldwide

Forrás: CNP / AFP

Fotó: Stefani Reynolds

Zuckerberg már " target="_blank" rel="noopener noreferrer">világosan kifejtette, hogy aggódik a TikTok miatt. A Sensor Tower most közzétett adatai alapján pedig minden oka meg is van rá.

Röviden: az alkalmazás népszerűsége sohasem látott tempóban nő, s elsöpri a Facebookot.

A Sensor Tower elemzése szerint a TiTok appot 2019-ben

több mint 738.000.000 alkalommal töltötték le,

amivel kiütötte az Instagramot és a Facebookot. Mint látható, csak a WhatsAppot telepítették többen, de a szoftver népszerűsége már azt harapdálja.

Bár – miként előző vetélytársaival is tette – a Facebook igyekezett lemásolni a TikTok receptjeit, nem bírja lassítani a szoftver terjedését, s folyamatosan veszít a legfiatalabbak körében.

A TikTok pedig éppen őket, a 10-25 éves korosztály ízlésvilágát látszik eltalálni. A 15 másodperces videók készítésére és megosztására szolgáló app kezelése egyszerű, mint egy faék, laza stílusa pedig tökéletesen illeszkedik a korszellemhez.

Mivel sok gyerek használja, sajnos a pedofilok is megtalálták, s többek között meztelenkedésre igyekeztek rábírni gyerekeket. A US Federal Trade Commission (FTC, Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága) már óriási birságokat szabott ki rá a gyermekek magánéletének megsértése miatt.

Az amerikai kormány elindította a kínai ByteDance tulajdonában lévő TikTok nemzetbiztonsági felülvizsgálatát.

Bár a szoftver a ByteDance tulajdonában van, s elég gyakran vádolják meg azzal, hogy a tinik adatait nyílegyenesen továbbítja a Kínai Kommunista Párt megfelelő intézményének, a TikTok körüli legutóbbi nagy botrány éppenséggel a kínai hatóságokkal való összejátszás (vagy annak hatékonysága) ellen szól.

Mint ismertté vált, álcázott videóban beszélt a Kínában sanyargatott ujgurokról egy fiatal lány, a 17 éves Feroza Aziz.

GUYS NO JOKE THIS TUTORIAL HELPED ME SO MUCH PLEASE WATCH IT pic.twitter.com/BuITSebOu6

— Shalissa (@soIardan) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">2019. november 24.

A lány kitett egy vírusként terjedő videót a TikTokra, amiben a videó elején szempillaápolásról magyaráz, aztán pedig hirtelen a Kínában élő muszlim kisebbség, az ujgurok kínai koncentrációs táborokba vonszolásáról beszél.

A Mashable szerint Mark Zuckerberg annak idején meg akarta vásárolni a mostani tulajdonos előtt az alkalmazást, amiből később a TikTok kinőtt. Az ügylet nem jött össze.

A pekingi székhelyű ByteDance, a TikTok tulajdonosa becslések szerint 75 milliárd dollárt ér, s jelenleg a világ legmagasabb értékű tech startupja. És a TikTok lesz a legtöbbet letöltött alkalmazás Amerikában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!