Nyilatkozat

2023.08.26. 17:35

„A világbajnokok nem az NBA-ben vannak, hanem itt, Budapesten” – mondta a világbajnok sprinter

Noah Lyles szerinte tisztázni kellene NBA-s honfitársaival, hogy az USA nem az egész világ – írja a Mandiner

MW

A győztes amerikai Noah Lyles a férfi 200 méteres síkfutás döntője után a budapesti atlétikai világbajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Az amerikai Noah Lyles – aki a 100 méter döntője után pénteken este a 200 méteren sem talált legyőzőre a budapesti atlétikai világbajnokságon –, nem csupán a budapesti atlétikai világbajnokság valódi csillaga, de a férfi sprinterek külön klubjába tartozó nem mindennapi bajnok is, akinek gondolatai is túlmutatnak a sablonos nyilatkozatokon.

Elértem azt a szintet, amelyre korábban csak öt férfi sprinter volt képes, száz és kétszáz méteren is világbajnok lettem egy elképesztő mezőnyben

– összegezte teljesítményét a sportoló egy a sajtótájékoztatón.

Második diadala utáni nyilatkozataiban Lyles arra is kitért, hogy szerinte a sportolók eredményei kapcsán csak az érmek számítanak. Szerinte ugyanis lehetsz bármilyen tehetséges, ha nincsenek érmek a zsebedben, nem hallják meg a szavad.

 A vilgklasszis sprinter rámutatott arra is: szerinte kevés az igazi legenda a vb-n, ő hiányolja a korábbi nagy presztizsű bajnokokat a közönség soraiból.

Ehhez kapcsolódóan Lyles egy régi felvetést is előhozott, miszerint azt sem nagyon nem érti, hogy az NBA győztesei hogyan hívhatják magukat világbajnoknak, amikor az igazi világbajnokok éppen Budapesten küzdenek országuk sikeréért.

Így gondol a jövőjére az amerikaiak sprintbajnoka 

Az interjú során Lyles jövőbeli céljai is szóba kerültek. Ezzel kapcsolatban egyértelművé tette, hogy érmeivel szerzett hírnevét arra használná, hogy fejlessze az atlétikát. Például

megdöntené azt az amerikai tévhitet, hogy az NBA győztesei világbajnokok, hiszen az Egyesült Államok szerinte nem az egész világ

– üzent epésen az egyetlen ország bajnokságát világbajnokságként aposztrofáló, valamint az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban játszó sztároknak, mintegy földrajzi értelemben is helyére rakva a kérdést. Mint Lyles fogalmazott: szerinte a valódi világbajnokok például most éppen Budapesten, nemzetük zászlaja alatt harcolnak hazájukat képviselve, s tudomása szerint az NBA-ben nincsenek nemzeti lobogók.

Az eredeti cikket a Mandiner oldalán olvashatja! A budapesti atlétikai világbajnoksággal kapcsolatos cikkeinket itt olvashatja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!