sakk

2018.07.14. 09:36

Bajnoki címeket szereztek az esztergomi sakkozók

Az Esztergomi Sakk Club és Esztergomi Sakkiskola két kiváló versenyzője, Szabó Márton Mihály a 18 év alatti fiúk mezőnyében, míg Paksai Nikolett a 10 év alatti lányoknál szerzett magyar bajnoki címet, amellyel kijutottak a világbajnokságra is.

Walczer Patrik

Az Esztergomi Sakk Club és Esztergomi Sakkiskola két kiváló versenyzője, Szabó Márton Mihály és Paksai Nikolett kijutott a világbajnokságra.

Forrás: Beküldött fotó

Balatonlellén rendezték meg a közelmúltban a magyar korcsoportos sakkbajnokság döntőjét, ahol hat korcsoportban mérték össze tudásukat a fiatal tehetségek. A tét nagy volt, ugyanis a korcsoportok első és második helyezettjei jogot szereztek a világ- és Európa-bajnokságon való részvételre.

Az Esztergomi Sakk Club és Esztergomi Sakkiskola négy játékossal képviseltette magát. Az óvodáskorú Paksai Csongor a 8 év alattiak mezőnyben szerepelt, ahol 3,5 ponttal a 17. helyet szerezte meg a 21 versenyzőt számláló mezőnyben.

Pétervári Szabolcs a 14 év alattiak között képviselte klubját, ő 4,5 ponttal a 20. helyen végzett a 43 versenyző között. Ezzel a teljesítménnyel 87 Élő-ponttal növelte értékszámát.

Az egyesület egyik legnagyobb reménysége Szabó Márton Mihály, aki korábban a Téli Duna Kupát is megnyerte, a sakk Diákolimpia országos döntőjében pedig ezüstérmes lett. Ezúttal a korcsoportos sakkbajnokság döntőjében is remekelt, ahol 7 ponttal (5 győzelem, 4 döntetlen), fél pont előnnyel szerezte meg a 18 év alatti fiúk korcsoportjában a magyar bajnoki címet.

A sportoló édesapjától, Szabó Páltól tanulta meg a sakk alapjait, majd Kovács Géza irányítása alatt fejlesztette tudását a városi sakkiskolában. Ugyan csak 13 éves korában kezdett el versenyezni, de Gonda László nemzetközi nagymester segítségével igen fiatalon hatalmas sikereket ért el.

Paksai Nikolett a 10 év alatti lányok mezőnyében szerepelt, ahol 16 ellenfelét maga mögé utasítva 5,5 ponttal (5 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség) lett magyar bajnok. Nikolett edzője Kovács Géza és édesanyja, Ádám Olga, aki mellesleg a Sakkmatyi Tehetségkutató vezetője és az Esztergomi Sakk Club játékosa is egyben. Édesanyjával nagyon korán elsajátította az alapokat, az elmúlt nyolc hónapban pedig Kovács Géza intenzív felkészítésének köszönhetően az ország legjobbja lett.

A két fiatal versenyző, valamint az Esztergomi Sakk Club és Esztergomi Sakkiskola munkájának elismerése a nemrég megszerzett két bajnoki cím, amelynek köszönhetően kijutottak a világbajnokságra is. Szabó Márton Mihály októberben Porto Carrasban fog versenyezni, míg Paksai Nikolett egy hónappal később Santiago de Compostelában képviseli Magyarországot.

A Magyar Sakk Szövetség sajnálatos módon nem tudja finanszírozni a sportolók szereplését, így hatalmas teher hárul a családokra. Az Esztergomi Sakk Club és a szülők tisztelettel kérik a sportbarátokat, hogy segítsék a két magyar bajnok világbajnoki szereplését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!