Emlékezés

2022.03.28. 13:00

Magyary Zoltán munkássága előtt tisztelegtek Héregen

Hagyományteremtő szándékkal szervezett konferenciát a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság Héregen a helyi önkormányzattal együttműködve. A közigazgatási tudós és felesége, Techert Margit itt töltötték életük tragikus utolsó napjait.

Sugár Gabi

A hetvenhét évvel ezelőtti események felidézésével kezdődött az emlékezés a kopjafánál. Héregen, a vadászház előtt felállított Magyary Zoltán-emlékhelyen Dékán János, a település korábbi polgármestere idézte fel az 1945. március 24-én történt eseményeket.

A haláluk előtti napon kézi­gránátokat robbantottak a vadászház körül az oroszok, és az erdész családját is bántalmazták. A Magyary házaspárt nagyon megviselték a történtek. Éjszaka írtak egy búcsúlevelet, majd az önkéntes halált választották. Másnap délelőtt találta meg az erdész a ház mögött az elhunyt házaspárt. 
A kopjafánál tartott megemlékezésen Döbrentey Ildikó, a Héregen élő írónő olvasott fel egy imádságot, majd elhelyezték az emlékezés koszorúit. 
A program a Jókai Mór Kultúrotthonban Magyary-konferenciával folytatódott. A szakmai fórum alkalmat adott arra, hogy felidézzék a kiváló tudós munkásságát, máig ható szakmai jelentőségét a résztvevők.

Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott kiemelte: Magyary korszerű tudást hagyott az utókorra, kiterjesztve e tudomány tárgykörét más területekre is. A bürokrácia csökkentése, a szolgáltató állam megvalósítása, a gyakorlatias menedzselés a ma működő szervezeteknek is feladata. Nieszner József, Héreg polgármestere hangsúlyozta: a közigazgatás áthatja egész életünket, és Magyary tanítása máig a közigazgatási munkafolyamatok alapja. Borsó Tibor, a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság elnöke a tudós szakmai munkásságának időszerűségét emelte ki, amely a hatékonyság, az embert középpontba állító szemléletmód.

A konferencia előadói között volt Palich Etelka, a Magyar Kormánytisztviselői Kar elnöke, aki a tisztviselők, hivatalnokok küldetését és feladatait foglalta össze. Dr. Veres Zoltán megyei jegyző a tízéves Hungarikum törvényről tartott előadást. Kiss Adrienn, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Magyary Zoltán Szakkollégiumának tagja Magyary Zoltán életének főbb állomásairól beszélt, majd Szepesi Gergő, a mezőörsi Magyar Műhely Alapítvány irodavezetője mutatta be szervezetük színes palettáját. 
 

Emlékhelyet alakítottak ki Dékán János elmondta: polgármestersége alatt kereste fel a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság képviselője, így 2001-ben informálódtak a végzetes eset részleteiről. A háború utolsó napjaiban sajnos sok héregit is súlyos atrocitások értek, és a néhány nap múlva bekövetkezett béke gyorsan elfeledtette az itt élőkkel a tragédiákat. A Magyary házaspár mindössze néhány napot töltött a vadászházban. A héregiek a pontos történések felkutatása után állítottak emlékhelyet. 
 

Dr. Kancz Csaba is elhelyezte az emlékműnél az emlékezés virágait
 

Borsó Tibor a tudós szakmai munkásságának időszerűségét emelte ki
 

Döbrentey Ildikó imádsággal emlékezett Magyary Zoltánra és feleségére, Techert Margitra
Fotók: Sugár Gabi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!