veszélyes helyek

2021.07.11. 20:14

Ezek a tatabányaiak legfőbb panaszai az elburjánzott gaz miatt

Magunk sem gondoltuk volna, mekkora panaszáradatot indít útjára Nagy Béla képviselő kifakadása a zöld területek elhanyagoltságáról Tatabányán. Cikkünk nyomán rengetegen fakadtak ki elgazosodó közterületek és az elburjánzott növényzet miatt „láthatatlan” jelzőtáblák, beláthatatlan kereszteződések miatt.

Bukovics Krisztián

Rengetegen fakadtak ki elgazosodó tatabányai közterületek, az elburjánzott növényzet miatt „láthatatlan” jelzőtáblák, kereszteződések miatt.

Forrás: 24 Óra

Fotó: D. I.

Június végén Nagy Béla képviselő felháborodott posztja után foglalkoztunk a tatabányaiak egy részét bosszantó jelenséggel, amivel szemben már több önkormányzati képviselő is felemelte a szavát. A helyzet azonban egyelőre a cikkünkre reagáló olvasók szerint azóta nem hogy javult volna, hanem tovább romlott. Annak ellenére, hogy az önkormányzat jelezte, a lakossági bejelentéseket igyekeznek „sürgősségük szerint elvégezni”.

Sokan a növényzet által teljesen benőtt közúti jelzőtáblákra panaszkodtak, de nagyon sokan rótták fel a városvezetésnek a bokrok és fák gallyazásának elmulasztását, ami miatt egyes járdaszakaszokon csak nehezen lehet közlekedni. Volt több olyan olvasónk, akik arról számoltak be, hogy van olyan vasúti kereszteződés, ahol a gaz miatt már nem lehet belátni a keresztező sínpárt, ami rendkívül balesetveszélyes.

 

Mindemellett az itt élők szerint ahol mégis megtörténik a fű és gaz lenyírása, ott is akad bőven kivetnivaló, mivel a levágott füvet a beszámolók szerint több alkalommal ott hagyták, a toklászos fű miatt pedig több kutyatartó is panaszkodott: a száraz, kemény toklász rendkívül könnyen beleszúródhat a kutyák lábába, körmeik közé, eltávolítása pedig sokszor állatorvosi beavatkozást igényel.

Korábban több, különböző színekben politizáló körzeti képviselő is megszólalt már a témában, illetve igyekezett közbenjárni, a körzetében lakók kéréseit tolmácsolni változó sikerrel. Legutóbb Bereznai Csaba jelezte közösségi oldalán, hogy tolmácsolta a városvezetés felé a Győri úti lakók kérését a házak melletti elvadult bozótos felszámolására vonatkozóan. Az ott lakók elkeseredettségükben már azt is jelezték, hogy amennyiben az önkormányzat képtelen megoldani a problémát, legalább arra adjanak engedélyt a lakóközösségnek, hogy saját maguk tisztítsák meg a területet.

Erre egyébként akár lehet is mód, hiszen a kertvárosi részeken például nem csak lehetősége van az ott élőknek a házuk előtti közterület karbantartására, hanem elvileg kötelességük is. Jellemzően nem is elsősorban az ilyen településrészeket érintik a lakossági panaszok, hanem a lakótelepeket, illetve több, nagy forgalmú utat, utcát.

Az önkormányzat feladata lenne

A közterületek karbantartása, a szakszerű gallyazás, időbeni fűnyírás, a nyesedékek jogszabályoknak megfelelő elszállítása elsősorban az önkormányzat feladata, amellyel az olvasói beszámolók szerint egyelőre számos helyen nehezen birkóznak meg. A helyzet megoldását talán elősegítheti, ha a tatabányaiak jelzik a problémákat a lakókörzetük képviselője felé, illetve hivatalos bejelentést tesznek az önkormányzatnál, akár a tatabanya.hu hibabejelentő menüpontján keresztül. Ugyanakkor fontos felhívni arra is a figyelmet, hogy a kertes házi övezetekben az ott élőknek kell gondoskodniuk az utcafronti kerítésük és az út közötti közterület, előkert gondozásáról, sőt, télen a házrészük előtti járdaszakasz síkosságmentesítéséről is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!