jegyzet

2020.10.21. 06:30

Lustálkodni sem könnyű

Ökrös Csaba

Már kifelé megyünk az októberből, hűvösre fordult az idő, nem csoda, hogy a szabadtéri sportot űzők visszafogják magukat nyári aktivitásukhoz képest. Persze tudjuk, sokak számára nem tud elég cudar idő lenni ahhoz, hogy ne fussanak vagy kerékpározzanak hosszú órákat is akár. De azért statisztikailag nem elhanyagolható azon sportolgatók aránya, akik ősztől tavaszig kíméletesebb edzésmunkát végeznek. Mondhatjuk úgy is, hogy mentálisan elkezdenek készülni a tavaszi időszakra, amikor majd nekilátnak ledolgozni a kilókat, újra felépíteni az állóképességet.

Persze

ne gondolja senki, hogy olyan könnyű egyik napról a másikra megnövelni a fotelben töltött időt, hiszen minden amatőr sportoló tudja, hogy a fokozatosság elvét kell követnie, ha fejlődni akar, és sérülésmentességre törekszik.

Eleinte elüli, elfekszi magát az ember, amikor belevág a tunyulásba. Olyan ez, mint a tavasszal jelentkező izomláz, amit a tervszerű testedzés elkezdésekor nem lehet megúszni.

Nehéz szembesülni vele, hosszú hónapok kitartó semmittevése kell ahhoz, hogy tavasszal a nulláról lehessen kezdeni az edzéseket. Fegyelmezettséget, szívósságot követel meg minden négy fal közé húzódótól, hogy képes legyen minél kevesebbet mozogni.

Aki esetleg hétvégi túrázásra, sétálgatásra vetemedik, mondván, ennyi lazaság belefér, az bizony elfelejti, hogy napok passzivitásának eredményét dobta ki az ablakon. Arról nem is beszélve, hogy becsapja magát az a téli pihenésre vonuló, aki azt hiszi, az ilyen hétvégi kalandok nem fogják fenntartani a mozgás iránti éhségét. Márpedig minél nagyobb a vágy, annál nehezebb ellenállni a kísértésnek. Minden megtett lépés egyre távolabb visz az őszi-téli elpuhulástól.

Nem lehet elég odaadóan ülni a tévé előtt. Ezt minden életmódguru megmondhatja. Testileg és szellemileg egyaránt készen kell állnunk, ha a lustaságot komolyan gondoljuk. Óriási hiba, ha esetleg kerékpárápolásra fecséreli az ember az idejét, vagy netán tavaszi-nyári sportjával kapcsolatos cikkek olvasgatásába fog. A futással foglalkozó magazinok például ontják magukból az olyan írásokat, amelyek a hűvös időhöz alkalmazkodó öltözködési tanácsokkal akarják kizökkenteni a fotelnyugalomból a nem eléggé elkötelezett lustálkodókat. Az ördög nem alszik, állandóan azt sugdossa a fülükbe, hogy már elég túlsúlyosak és a petyhüdtek, nem árthat egy kis mozgás.

Nem könnyű átesni ezen az időszakon, sokan vannak, aki feladják a kezdeti nehézségek jelentkezésekor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!