Európa-bajnokság

2024.01.12. 07:54

Meglepetés lesz, mikor áll a kapuba a kézilabda Eb-n a tatabányai válogatott játékos

Nehéz csoportban és nehéz ágon szerepel a magyar férfi kézilabda-válogatott a január 28-ig tartó németországi olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságon, amelyen a legjobb tíz közé kerülés a célja. A csapatot három tatabányai játékos erősíti.

Kemma.hu

Bartucz László a magyar-cseh felkészülési meccsen kbázi hazai pályán, Tatabányán is védte a válogatott kapuját

Forrás: 24 Óra

Fotó: Viszló Balázs

A magyarok a csoportkörben Münchenben pénteken Montenegróval, vasárnap Szerbiával, jövő kedden pedig Izlanddal találkoznak. Mindhárom mérkőzés 20.30-kor kezdődik, a középdöntőbe az első két helyezett jut. José María Rodríguez Vaquero szövetségi kapitány együttese tavaly januárban a világbajnoki nyolcadik helyezésével kijutott a nyári, párizsi olimpia márciusi selejtezőtornájára, a három csoportellenfél azonban az Európa-bajnoki szereplésével szeretné elérni ugyanezt.

A csapatba ezúttal három tatabányai játékos, a kapus Bartucz László, a jobbátlövő Ancsin Gábor és a balszélső Krakovszki Bence (Tatabánya) került be. A feltörekvő fiatalok közé tartoznak  a Krakovszki-fivérek. Bence ikertestvére, Zsolt a NEKA játékosa. De a legújabb generáció tagja Imre Bence, illetve a kapus Andó Arián, Palasics Kristóf és Bartucz László is. 

Porobic Haris kapusedző elmondta, hogy nincs első számú kapusa a csapatnak, így taktikai okokból váltogatják a hálóőrt. Így azt sem lehet pontosan tudni, hogy a tatabányai kapus melyik mérkőzéseken milyen szerephez jut.  Remélhetőleg ezen a poszton nem lesz gond, bár a magyar válogatott legutóbb 2010-ben szerepelt világversenyen Mikler Roland nélkül. A Szeged kapusa ezúttal egészségi okok miatt nem vállalta a szereplést. Az elmúlt években Székely Mártonnal remek párost alkottak a válogatottban, ám a szakmai stáb most nem számít a Tatabánya játékosára sem.

Mint megírtuk: a magyarok pénteken Tatabányán 26-25-re kikaptak Csehországtól edzőmérkőzésen, másnap viszont Telkiben zárt kapuk mögött, nem hivatalos találkozón négy góllal nyertek. Az ellenfelek közül Montenegró előbb a horvátoktól 29-25-re, majd a szlovénoktól 37-32-re kapott ki. A szerbek Szlovákia 31-24-es legyőzése után a lengyelekkel szemben 38-33-ra, a spanyolokkal szemben pedig 32-26-ra maradtak alul. Izland kétszer játszott Ausztriával: előbb 33-28-ra, majd 37-30-ra nyert.
   Továbbjutás esetén a magyarok a kölni középdöntő-csoportban folytatják az A és a B csoport első két-két helyezettje ellen. Előbbiben az olimpiai bajnok Franciaország és a házigazda Németország az esélyes Észak-Macedóniával és Svájccal szemben, utóbbi négyesben pedig Spanyolország és Horvátország számít favoritnak Romániával és Ausztriával szemben.

Csoportbeosztás

  • A-csoport (Düsseldorf – nyitó forduló, Berlin): Franciaország, Németország, Észak-Macedónia, Svájc
  • B-csoport (Mannheim): Spanyolország, Ausztria, Horvátország, Románia
  • C-csoport (München): Izland, Magyarország, Szerbia, Montenegró
  • D-csoport (Berlin): Norvégia, Szlovénia, Lengyelország, Feröer-szigetek
  • E-csoport (Mannheim): Svédország, Hollandia, Bosznia-Hercegovina, Grúzia
  • F-csoport (München): Dánia, Portugália, Csehország, Görögország

A magyar válogatott csoportmérkőzései

  • Január 12., péntek, 20.30: Magyarország–Montenegró
  • Január 14., vasárnap, 20.30: Magyarország–Szerbia
  • Január 16., kedd, 20.30: Magyarország–Izland
     

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!