Sport

2016.12.16. 06:50

Felmentették a doppingvádak alól a tatai kajakost és társát

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) fegyelmi bizottsága felmentette a kajakos Horváth Bencét és Szomolányi Mátét, akik ellen még a riói olimpia előtt indult eljárás, s bár kvalifikálták magukat, nem utazhattak az ötkarikás játékokra.

MTI/kemma.hu

[caption id="" align="alignright" width="300"] Szomolányi és Horváth október óta újra edz (Fotó: http://kajakkenugyor.hu/)
[/caption] Fábry György, a fegyelmi testület elnöke az M1 aktuális csatornának nyilatkozva emlékeztetett: több atipikus doppingminta alapozta meg a vizsgálat elindítását, a bizonyítékok, köztük az igazságügyi orvosszakértői vélemény azonban nem támasztották alá a vétséget.
- A felmentő döntés azért született meg, mert a fegyelmi bizottság nem tudta bizonyítani, hogy a versenyzők nem megengedett eszközökkel készültek"- fogalmazott.

Horváth 200 méter egyesben és Szomolányival 200 méter párosban szerzett indulási jogot az ötkarikás játékokra.

Ahogy azt a két sportoló egyesületének honlapján is felidézik, augusztus 1-jén Horváthot és Szomolányit az MKKSZ elnöksége saját hatáskörében azonnali hatállyal kizárta az olimpiai keretből, így a két sportoló nem indulhatott Rióban. Az ügyben etikai vétséget állapítottak meg náluk, mert a Magyar Antidopping Csoport tájékoztatása szerint atipikus mintát produkáltak a doppingvizsgálat során. A WADA laboratóriumába küldött ellenőrző vizsgálat a gyanúsnak vélt leleteket újravizsgálta, ám doppingvétséget nem állapított meg.

A  Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség így nem indított egyikük ellen sem eljárást, hiszen mintájukat mindannyiszor negatívnak találta. Mindez az eredmény egyébként a sportolók adatlapján már az olimpia előtt megjelent.

Az Fegyelmi Bizottság szerint sem Horváth Bence, sem Szomolányi Máté esetében nem állapítható meg az, amivel az olimpiai keretből történő kizárásuk alkalmával meggyanúsították őket. A döntést az ügyben valamennyi érintett személy elfogadta. 

. Nagyon nehéz időszakon vagyunk túl, hiszen több, mint négy hónapja már ismerjük a WADA eredményét, ugyanakkor meg kellett várnunk ezt a döntést. Hogy milyen nagyszerű emberekről beszélünk azért had mondjam el, hogy már a felfüggesztésük után, amikor nyilvánvaló vált számukra, hogy nem lehetnek ott az olimpián, de a csoportból Somorácz Tamás az utazó keretben volt, az indulás előtti napokban még így is jöttek segíteni neki a felkészülésben, mert tudták, hogy Sominak és a csapatnak szüksége van rájuk - nyilatkozta Tokár Krisztián, a sportolók edzője.

- Örülök, hogy végre pont került az ügyünk végére, és kiderült, hogy az, amivel megvádoltak bennünket az nem volt igaz. - nyilatkozta klubjuk, a Győr honlapján Szomolányi Máté. - Senkinek nem kívánom azt a napot és az azt követő időszakot, hogy átélje, hiszen álmainktól fosztottak meg bennünket, és még időt sem hagytak nekünk, hogy bebizonyítsuk ártatlanságunkat.

- Tekintettel arra, hogy itt a karácsony, a következő hetekben mi is a szeretteinkkel szeretnénk foglalkozni, így azzal kapcsolatban, hogy mit hoz a folytatás arról nem tudunk nyilatkozni, januárban majd döntünk erről is - tette hozzá Horváth  Bence.

- Októberben már újra elkezdtük az edzéseket, mert nem mondunk le az álmainkról. Bízunk abban, hogy ismét olyan formát tudunk nyújtani, amivel képesek lehetünk arra, hogy újra bebizonyítsuk: a vízen nincsen nálunk gyorsabb - tette hozzá.

Címkék#Tata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!