Sport

2016.03.26. 18:33

Mattoltak a kőkútisok

A tatai Kőkúti Általános Iskola sakkcsapatai hatalmas sikert értek el a közelmúltban, hiszen mind a négy aranyérmet (fiú és leány alsó, illetve felső tagozat) begyűjtötték a tatabányai Sárberki Általános Iskolában megrendezett diákolimpián.

K.A.

Az iskola sakksportjának erejét mutatja az is, hogy a versenyen hét csapatot is elindított. A siker alapjairól Csányi Magdolna, az iskola sakkprogramjának vezetője beszélt lapunknak.



 – Ilyen kiemelkedő szereplésre még nem volt példa az iskola történetében – tudtuk meg a tanárnőtől.

– A nyolc évfolyamban nagyjából 50 gyerek sakkozik nálunk szakkörszerűen, akikhez még más intézmények óvodásai is csatlakoznak. Második évfolyamig tart az alapozás, velük jómagam foglalkozom. Innen a haladó csoportba kerülnek a gyerekek, az ő edzőjük Csólig Róbert – adott betekintést a szakmai háttérbe a pedagógus.

– Ezek az eredmények nem jöhetnének létre a nagyszabású szülői támogatás nélkül, ami elsősorban a gyerekek utaztatásánál jelent nagy segítséget. A szülők rájöttek arra, hogy mekkora fejlődést eredményez ez a sportág a gyerekeiknél. A sakk a sport szeretetére nevel, barátságok köttetnek általa, közösséget épít és a tanulást is elősegíti. Évente két sakktábort szervez az iskola: az egyik a tanévnyitó sporttábor keretein belül zajlik, a másikat pedig a tanév végén rendezzük. Mindkét tábor lebonyolításában nagy szerepe van az iskola diáksport egyesületének és a szülőknek is – utalt a háttérre Csányi Magdolna.

– A 80-as években Zovits Vincéné Jóka néni kezdte a sakkoktatást az intézményben, ami azóta is folyamatosan működik – tudtuk meg Csólig Róberttől, a haladó csoport edzőjétől, aki egykoron maga is versenyszerűen űzte a sportágat a Géniusz csapatának színeiben.

– Szakkör jelleggel tartjuk az edzéseket három csoportban. Az alapozó és a haladó csoport mellett on-line rendszerben is oktatjuk a játékot azoknak, akik hét közben nem tudnak jelen lenni az edzéseken – beszélt a szakmai munkáról a tréner.

– A megyei diákolimpia után az országos következik csapataink számára, ahol elsősorban a tisztes helytállás a cél, hiszen itt már zömében igazolt, értékszámmal rendelkező versenyzők ülnek asztalhoz. A felsős lányok tavaly az ötödik helyen végeztek. Mivel az a csapat együtt maradt, így tőlük most is jobb eredményre számítok. Csapatunknak két igazolt játékosa van: Nagy Péter a MAFC versenyzője, ő már értékszámmal is rendelkezik, Bányóczki Virág pedig a Géniusz Tata-Naszály játékosa. A távlati célunk az, hogy minél többen szeressék meg a sportágat és lehetőleg hosszú távon is maradjanak meg mellette – vázolta a jövőbeni terveket Csólig Róbert.

Az előbb már említett Bányóczki Virág kiemelte: eseménydús, színvonalas, nagylétszámú rendezvény volt a megyei diákolimpia, ahol mindenki jól érezhette magát. – Mi természetesen nagyon boldogan jöttünk haza, hiszen az összes aranyérmet begyűjtöttük – mondta a nyolcadik osztályos tanuló, aki egyébként a versenyen az összes mérkőzését megnyerte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!