Sport

2015.02.05. 18:19

Négy hétig nem állhat lábra az olimpikon gyorskorcsolyázó

A 2010-es vancouveri téli olimpián a váltó tagjaként az ötödik helyen végzett Keszler Andrea sípcsonttörést szenvedett a hollandiai rövidpályás gyorskorcsolyázó Eb-n. A tatabányai sportoló a baleset részleteiről és a felépüléséről is beszélt lapunknak.

Hamburger Kinga

A rövidpályás gyorskorcsolyázók hollandiai Európa-bajnoksága igencsak rosszul indult a Tatabányai Diák Korcsolyázó Egyesület (TDKE) tagja, Keszler Andrea számára. Andrea az 1500 méteres verseny pénteki selejtezőjében bukott és eltörte a sípcsontját. Azóta megműtötték és nagyrészt a fővárosban lábadozik, de szülővárosában Tatabányán, a szüleinél is tartózkodik néhány napot. A 2009-ben a 3000 méteres váltó tagjaként Európa-bajnoki címet szerző Keszler Andreát felépüléséről faggattuk. A nehézségek ellenére kedve a régi volt, egy csöppet sem kételkedik abban, hogy néhány héttel később elkezdheti a könnyített edzéseket is.

– Mi történt pontosan a selejtezőben?
– A harmadik helyen haladtam, amikor az előttem lévő két vetélytársam bukott, majd rajtuk úgy buktam át, hogy eltört a lábam. Amikor elestem, már tudtam, hogy baj van, hiszen nem igazán tudtam mozgatni a lábam. Rögtön megműtöttek, az operáció pedig másfél órán át tartott. Az orvosok összecsavarozták a három helyen eltört sípcsontomat. Kaptam egy mankót, enélkül négy hétig nem állhatok lábra. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy nem mozdult el a csont, úgyhogy ez a könnyebbik eset.

– Akkor mindez azt jelenti, hogy a kontinensviadalt, a lányok csatározását csak a képernyőn keresztül tudta követni...
– Nem teljesen. Vasárnap választhattam, hogy futamukat az interneten keresztül követem a kórházi ágyról, vagy személyesen izgulom végig a helyszínen. Az orvos engedélyezte, és így persze nem volt kérdés, az utóbbit választottam. A megmérettetés után pedig mentővel érkeztem haza Magyarországra Dordrechtből. Négy hétig csak mankóval lehet közlekedni, nem lehet terhelni, majd elkezdhetem a sétát, és esetleg a biciklizést.

– Miként alakult végül az Eb a kvartettnek?
– A magyar férfi váltó – Knoch Viktor, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba – egyébként ezüstérmet szerzett a kontinensviadalon. A Heidum Bernadett, Lajtos Szandra, Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra alkotta női staféta pedig az olaszokkal vívott nagy csatát a háromezer méteres fináléban, de végül a dobogó harmadik fokára állhattak fel. A két együttes korcsolyázói szinte végig fej-fej mellett haladtak, a célba azonban a magyarok értek valamivel hamarabb. A nőknél az oroszok győztek, másodikként a hollandok zártak. Ami engem illet, kihagyom a soron következő két világkupát – Erzurumban és Drezdában –, és a márciusi világbajnokságot, de a következő szezonra, amint lehet, készülök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!