Tát

2022.06.04. 13:00

Három gyülekezet fohászkodott Szent Orbán napján

Idén a táti kápolna adott otthont a lélekemelő rendezvénynek.

Walczer Patrik

Szőcs László (jobbra) vezette az igeliturgiát a kápolnánál

Fotó: Ternován Zoltán

Immár huszonkilencedik alkalommal rendezték meg az Orbán-napi ünnepet a Mogyorósbánya, Tát és Tokod települések hármashatárán található kis kápolnánál, ahol az igeliturgia után fellépett a Táti Német Nemzetiségi Dalkör, a Táti Férfikórus és a Táti Német Nemzetiségi Fúvószenekar. Turi Lajos táti polgármestertől megtudtuk, hogy a vetésforgóhoz hasonlóan a három település közül mindig más szervezi meg a rendezvényt, most éppen a táti egyházközség és a képviselő-testület volt a házigazda. Elmondta azt is, hogy a helyszínen korábban egy fából készült kápolna állt, mely az idő viszontagságai miatt tönkrement. Ismertette, hogy az egykori építmény helyén Kátai Ferenc korábbi táti polgármester ötlete alapján helyi vállalkozók anyagi, illetve fizikai segítségével, példás összefogás révén épült meg az új kápolna. 

Szőcs László táti-tokodi plébános mondta el a kápolnánál az igeliturgiát, melyben Szent Orbán, vagyis a szőlőtermesztők, illetve a kádárok és kocsmárosok patrónusának közbenjárását kérte a bő termésért. Az ünnepség során Vitális Gábor szalézi atya, a Mogyorósbányai Szűz Mária neve-plébánia kormányzója, Turi Lajos, illetve Bánhidi László tokodi, valamint Havrancsik Tibor mogyorósbányai polgármester könyörgéseket olvasott fel, majd a ceremónia agapéval és kötetlen beszélgetéssel zárult. 

Tát polgármesterétől megtudtuk azt is, hogy az időjárás mindig nagyban befolyásolja, hogy mennyien jönnek el a településekről. Általában 200 fölötti létszám szokott lenni, most a borongós, felhős idő miatt „csak” százötvenen látogattak ki a kápolnához. Eleget tett a meghívásuknak Polhammer László, a Vinum Ister-Granum Regionis Borlovagrend nagymestere, és Erős Gábor, a térség országgyűlési képviselője is.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!