Oroszlány

2022.04.21. 13:00

Megható emléknapot tartottak a Kölcseyben

Hetvenöt éve, 1947. április 12-én indultak el Felvidékről az első vasúti szerelvények hazánk felé az úgynevezett „csehszlovák-magyar lakosságcsere” keretében.

W. Zs.

Tíz évvel ezelőtt, 2012 decemberében a magyar országgyűlés április 12-ét emléknappá nyilvánította, hogy méltó módon emlékezzen meg a Beneš-dekrétumok következtében a Csehszlovák Köztársaságból kizárt, hazánkba telepített magyarságról. Az emléknaphoz kapcsolódó rendezvényekkel az oroszlányiak is tisztelettel adóznak annak a több mint 76 ezer embernek, és rajtuk keresztül azoknak a felvidéki magyaroknak, akik állampolgárságuktól, közösségüktől, vagyonuktól megfosztva, szülőföldjükről elűzve, kemény akarással otthont teremtettek maguknak, valamint nagyrabecsülését fejezi ki mindazoknak, akiket csehországi kényszermunkára deportáltak, de ebben a szenvedésekkel teli helyzetben is igyekeztek megőrizni magyarságukat. 

A Rákóczi Szövetség helyi szervezete, valamint a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár közös szervezésében a kezdetektől, vagyis tíz éve rendeznek megemlékezést a bányászvárosban. A kultúrközpont kamaratermébe szervezett eseményen részt vett többek között Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, Lazók Zoltán polgármester, Rajnai Gábor alpolgármester és három felvidékről kitelepített városlakó is. 

A kulturális rendezvény fényét emelte Márton Fruzsina és Szabó Gyula Győző előadása, akik a Magyar Állami Operaház képviseletében léptek fel. Az énekkar művészei verses, zenés összeállítással készültek, melynek sorai megható pillanatokat szereztek a hallgatóságnak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!