Megyei információ

2022.01.28. 09:00

A csapvíz egészséges és környezetbarát

Az Európai Unió újabb két anyagot helyezett megfigyelés alá a csapvízben. Megkérdeztük az Északdunántúli Vízmű Zrt.-t, és az alábbi megnyugtató információkat kaptuk válaszként.

M. K.

 „Mint arra a Magyar Víziközmű Szövetség is felhívta a figyelmet a napokban, a béta-ösztradiol és nonil-fenol vizsgálatának követelménye az ivóvíz direktíva felülvizsgálata során merült fel. Fontos hozzátenni, a felülvizsgálat célja nem az, hogy egy új keletű szennyeződésre reagáljon, hanem hogy az ivóvízbe vetett bizalmat növelje, a biztonságosságát hangsúlyozza, valamint elősegítse, hogy a víziközmű szolgáltatók szükség esetén azonnal reagálhassanak.” 

Az ivóvíz-szolgáltatás nagy felelősséggel járó közszolgálat. A csapvizet rendszeresen monitorozni kell. Minden szolgáltatónak, így az ÉDV-nek is törvényi kötelessége, hogy hetente többször vízmintákat vegyen, azokat pedig 56 vizsgálati szempont szerint akkreditált laboratóriumokban tesztelje.

A vizsgálatok eredményét dokumentálás után a hatóságnak kell továbbítani. Bátran kijelenthető tehát, hogy a csapvíz a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer, amely mindenki számára elérhető, egészséges és környezetbarát megoldást jelent a napi folyadék utánpótlására. Az Északdunántúli Vízmű Zrt. a két tatabányai vízaknán kitermelt karsztvíz formájában kiváló minőségű ivóvizet biztosít felhasználóinak szolgáltatási területe jelentős részén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!