Hirdetés

2023.10.09. 08:42

Ha életet kell menteni, minden másodperc sorsdöntő lehet

Bár az autósok többsége hetente legalább egyszer találkozik megkülönböztető jelzést használó járművel, tíz autósból csak hárman tudják, mit kell tenni ilyen helyzetben.

PR cikk

Petrányi András: Mindig a szituációhoz alkalmazkodjanak

Petrányi András, a Komárom-Esztergom Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Esztergomi Hivatásos Tűzoltóparancsnokságán szolgálatot teljesítő tűzoltó főtörzsőrmester, gépjárművezető szerint sokan nem gondolnak bele, hogy egy tűzoltóautó, ami visz magával 4000 liter vizet, nem tud könnyen megállni, de még a kikerülő manőver is sokkal nehezebb, mint egy autónak. Szerinte sokat segítene a helyzeten, ha a közlekedés összes résztvevője sokkal körültekintőbb és türelmesebb lenne.

– Önnek mi a tapasztalata, hogyan reagálnak a közlekedők a megkülönböztető jelzést használókra?
– Sajnos kisebb arányban vannak azok, akik megfelelően tudják kezelni a szituációt: tízből három autósra igaz ez. A legtöbben megijednek vagy pánikba esnek. Előfordul, hogy megállnak az út közepén és tehetetlenül várják, hogy a tűzoltóautó oldja meg a helyzetet. Sokan nem gondolnak bele, hogy egy tűzoltóautó, ami visz magával négyezer liter vizet, nem tud olyan könnyen megállni, de még a kikerülő manőver is sokkal nehezebb, mint egy autónak. A tűzoltóautó önsúlya 16 tonna, emellett még a víz is megbillenti a járművet. Számunkra az lenne a legfontosabb, hogy szabad utat adjanak nekünk: a legjobb ilyenkor lehúzódni, vagy továbbhaladni, addig, amíg lehetőség adódik a félreállásra.

– A közlekedésben azonban nemcsak autósok vesznek részt.
– A motorosok, a kamion-, teherautó- és buszsofőrök körében vegyesek a tapasztalataink. Sajnos a gyalogosok, és ide sorolnám a kerékpárosokat is, sok esetben hibásan mérik fel a helyzetet, különösen, ha közben valami, például a zenehallgatás elvonja a figyelmüket. Előfordul, hogy a gyalogosok nem adják meg a zebrán áthaladáskor az elsőbbséget. Az lenne a helyes magatartás a részükről, ha az észlelés után egyet hátrébb lépve jeleznék, hogy nem mennek át az úttesten. A rolleres közösség talán a legveszélyesebb: sokan úgy hiszik, hogy a kicsi, de mozgékony eszközükkel nem számítanak akadályozó tényezőnek a segítők számára. Sajnos ez nagy tévedés.

Gyorsan, de biztonságosan kell utat adni a megkülönböztetett jelzésű járműveknek
Gyorsan, de biztonságosan kell utat adni a megkülönböztetett jelzésű járműveknek

– Mit tanácsolna a közlekedés résztvevőinek, hogyan viselkedjenek, ha megkülönböztető jelzést használó járművel találkoznak?
– Fontos, hogy mindig a szituációhoz alkalmazkodjanak. Ehhez elengedhetetlen, hogy ismerjék a közlekedési szabályokat és figyeljenek a környezetükre, ne vonja el semmi a figyelmüket. Közlekedjenek figyelmesen, kövessék le az egyes helyzeteket és ne okozzanak útszűkületet. Az autósoknak a legfőbb üzenetem, hogy nem mindig a fék a megoldás. Egy irányjelzővel vagy elakadásjelzővel sokat segíthetnek és informálhatják a tűzoltó gépjármű sofőrjét. Sok esetben többet segít, ha továbbhaladnak, és amint biztonságosan meg tudnak állni, félrehúzódnak. A gyalogosok nézzenek körbe, ha fülhallgatóval közlekednek, amikor átmennek az úton, vegyék ki, vagy halkítsák le, amit hallgatnak. Ha érkezik egy megkülönböztető jelzést használó jármű, álljanak meg – lehetőleg még a járdán. Egy általános jó tanács a közlekedőknek: mindig legyenek tisztában azzal, hogy mi történik körülöttük! Ha időben észlelik a jelzést, még kevesebb rutinnal is van idejük felkészülni arra, hogy segítsék a tovább haladást. Ha életet kell menteni, minden másodperc sorsdöntő lehet.

Adj utat, ments életet!
– A Magyar Suzuki gyártási folyamatai és az előállított termékek során a biztonságot és a minőséget tekinti elsődlegesnek. A biztonságos autó azonban csak egy tényező, sok múlik azon, a sofőrök hogyan oldják meg a közlekedési szituációkat. Több olyan terület van azonban a közlekedésben, amelyben össztársadalmi változásra van szükség. Ezért indítottuk el az „Együtt az utakon” közlekedésbiztonsági programot; az idei kampányban a megkülönböztető jelzést használó járművek segítésére fókuszálunk. A Magyar Suzuki a katasztrófavédelemmel, a mentőszolgálattal, a rendőrséggel és közlekedési szakértőkkel együtt szeretné felhívni a figyelmet rá, hogy az előzékenység kötelező azokkal szemben, akik a segítségnyújtásra tették fel az életüket. Az „Adj utat, ments életet!” kampányban a közlekedés összes résztvevőjét tanácsokkal is segítjük a www.suzuki.hu/corporate/hu/egyutt-az-utakon-2023 weboldalon” – mondta Bonnár-Csonka Zsuzsanna, a Magyar Suzuki Zrt. kommunikációs vezetője.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában