Illegális bevándorlás

2021.11.18. 21:05

Telegramon keresnek a migránsok gyerekeket, hogy hatásos felvételeket készítsenek

Nyomást akarnak gyakorolni a lengyel kormányra, hogy engedjék át az illegális bevándorlókat a határon.

Egy nemrég nyilvánosságra került Telegram beszélgetésből kiderül, hogyan oktatják az illegális bevándorlókat, hogy miként használhatják fel a gyerekeket propaganda anyagok készítéséhez, amit elküldhetnek majd a nemzetközi szervezeteknek – írja a V4NA.

A beszélgetésről készült felvételeket Stanisław Żaryn Mateusz a lengyel miniszteri szakszolgálat szóvivője hozta nyilvánosságra a Twitter-oldalán, és hozzátette, “a propaganda óriási szerepet játszik Fehéroroszország Lengyelországgal szembeni fellépésében, nyomást akarnak gyakorolni a lengyel kormányra, hogy engedjék át az illegális bevándorlókat a határon. Főleg gyerekeket és nőket használnak fel a propaganda anyagok készítésekor. A bevándorlókat pedig arra oktatják, hogy miként használják fel a gyermekeket a határátlépésre”.

A megosztott képernyő felvételeken arab nyelven írt üzenetek láthatóak, melyeket a határon lévő migránsoknak küldtek, és az áll bennük, hogy miként tudnak “erős” képeket készíteni. Az egyik tanács szerint például, “vedd fel a gyerekeket, öleld meg őket, nézzetek ki koszosnak és fáradtnak”.

Egy másik hozzászóló pedig gyerekeket keresett propaganda anyagok gyártásához. “Az erdőben élő barátainknak szüksége van egy gyerekre, hogy videót tudjunk készíteni, amelyet elküldenénk a szervezeteknek”, írták a Telegram-beszélgetésben.

Propaganda plays a huge role in Belarus' actions against Poland, which is to force PL to submit to Belarus's intentions and to put pressure on the government to agree to the migration route. Children and women are mainly used in these psychological activities against Poles. 1/3

A fokozódó migránsválság miatt a lengyel kormány újabb csapatokat küldött hétfőn a határra, és aktiválta a tartalékos haderőt is. Żaryn kiemelte, “a fehérorosz fél szándékos feszültségeszkalációjának az eredménye a most kialakult válság. A határaink környékén nagy migránscsoportok tartózkodnak, amelyeket teljes mértékben a fehérorosz biztonsági szolgálat és a hadsereg ellenőriz. Hasonló csapatok találhatók Lettország és Litvánia határán is”.

Dziś w nocy kolejne siłowe forsowanie granicy🇵🇱🇧🇾 przez 60 osobową grupę migrantów (okolice m. Połowce). Próba została udaremniona." target="_blank" rel="noopener noreferrer">#TrzymamyStraż #naGranicy pic.twitter.com/6xKP3jL4tW

— Straż Graniczna (@Straz_Graniczna) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">November 15, 2021

A fehérorosz-lengyel határon mindeközben nem enyhül a feszültség, több tucatnyi migráns, mintegy hatvan feldühödött ember Allah Akbar kiáltással ostromolta a lengyel határt a Polowce nevű településnél, de végül nem sikerült átjutniuk.

Kedd délelőtt a lengyel határőrség közölte: a kuznicai határátkelő fehérorosz oldaláról migránsok támadják a lengyel rendvédelmiseket. Stanislaw Zarynnak, a lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivőjének közlése szerint egy lengyel rendőr komoly fejsérülést szenvedett. A lengyel nemzetvédelmi tárca szerint a migránsok köveket, valamint a fehéroroszoktól kapott hanggránátokat dobálnak a lengyelek irányába.

Ahogy arról már korábban a V4NA is beszámolt, a fehérorosz határőrökkel kapcsolatban már korábban is nyilvánosságra kerültek olyan felvételek, hogy segíti a migránsokat, és szándékosan hergeli őket annak érdekében, hogy még agresszívebben lépjenek fel a lengyel határőrökkel szemben. Nemrégen kövekkel, gerendákkal dobálták meg és fenyegették a határt védő rendőröket a migránsok, a fehérorosz hatóságok pedig vodkát vittek nekik, hogy ivás után még agresszívabbak legyenek, mondta el a RadioZET hírportálnak Mariusz Ciarka, lengyel rendőrségi szóvivő. Hozzátette, hogy amikor nem próbálnak áttörni a határon, olyankor a hatás kedvéért a kerítésnél előre állítják a gyerekeket, mögöttük a nők vannak, akik azonban csak kevesen vannak. A férfiak kicsit lemaradva, hátrébb állnak.

Eközben vaktölténnyel, a rendőreinkre, katonáinkra is céloznak a fehérorosz szolgálat tisztjei, és gyakran a levegőbe lőnek, hogy megfélemlítsék a határőreinket, tette hozzá a szóvivő.

A gyermekek propaganda célokra való felhasználása sem újkeletű. Nem rég megdöbbentő felvétel látott napvilágot a lengyel-fehérorosz határról. Illegális migránsok gyerekeket használtak élő pajzsként, amikor megpróbáltak bejutni az Európai Unió területére, egy kisfiúnak pedig direkt a szemébe fújták a cigaretta füstöt (4:35-től a videóban), hogy könnyezzen, amikor a határőrökkel beszél, hívja fel rá a figyelmet a wPolityce hírportál.

A könnyező kisfiúról kép is készült, ami úgy jelent meg a médiában, mintha a lengyel határőrök könnygázt alkalmaztak volna.

Tak działa białoruska propaganda.

👈Po lewej screen z nagrania imigrantów, na którym dmuchają chłopcu dymem papierosowym w oczy.

👉Po prawej strona główna Gazety Wyborczej z nagłówkiem o „użyciu gazu łzawiącego” przez polskie służby. pic.twitter.com/ofH5SmAgfq

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!